De tijd dat je als werknemer elke dag ijverig naar het werk fietste, spoorde of reed, gewoon om 'je boterham te verdienen', ligt ver achter ons. Vandaag willen de meeste mensen meer dan dat: een steentje bijdragen aan een zaak waar ze zich helemaal achter kunnen scharen, of een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Zinkt de moed je zondagavond al in de schoenen en moet je je maandagochtend naar je bureau slepen, dan heb je wellicht niet (langer) het gevoel dat je betekenisvol werk doet. Ben je je job beu? Voordat je jezelf halsoverkop weer op de arbeidsmarkt gooit, loont het de moeite om je huidige baan nieuw leven proberen in te blazen. En dat is soms makkelijker dan je denkt.

Het belang van een betekenisvolle job

Natuurlijk kan niet iedereen voor Kom op tegen Kanker of Artsen zonder Grenzen werken, maar het is wél cruciaal om het gevoel te hebben dat je een betekenisvolle job doet. Waarom dit idee zo belangrijk is en het (minstens onbewust) bijdraagt aan onze motivatie en ons welzijn? De meesten onder ons spenderen simpelweg veel tijd op het werk – méér dan thuis of bij familie en vrienden. Die tijd breng je dan ook liever zinvol door. Bovendien heeft onze job een invloed op hoe we onszelf zien: ze draagt in grote mate bij tot onze identiteit.

Blaas de job die je beu bent nieuw leven in

Voordat je kunt gaan napluizen waar je op professioneel vlak voldoening uit haalt, moet je bepalen wat je waardevol vindt – niet alleen in je job, maar in je leven in het algemeen. Misschien ben je erg gesteld op je vrijheid, of hecht je veel belang aan je familie. Als je je prioriteiten eenmaal op een rijtje hebt, kun je verder gaan kijken: wat doe je met je leven, je werk, …? Pas als je een duidelijk beeld hebt van wat voor jou écht telt, kun je ernaar beginnen zoeken en erin investeren.

Een positieve instelling

De meeste veranderingen beginnen bij jezelf, ook als je het nut van je job (even) niet meer inziet. Zo heeft je instelling bijvoorbeeld een enorme invloed op je gemoed. Stop met negatief te zijn over elk aspect van je werk: als je de hele tijd rondloopt met de gedachte dat je zo’n hekel hebt aan wat je aan het doen bent, is het moeilijk om ook maar iets positiefs te zien en wordt het kleinste obstakel meteen een reden om te klagen. Dat is niet alleen deprimerend voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Bekijk je takenpakket eens door een roze in plaats van een grijze bril, en je merkt vast het verschil.   

De voor- en nadelen op een rijtje

Als je niet meer weet waarom je je job eigenlijk doet, is het een goed idee om een lijstje op te stellen met voor- en nadelen. Op het eerste gezicht zullen de nadelen overwegen, maar dwing jezelf om alle voordelen mee te tellen, hoe klein ook! De pluspunten kunnen gaan van een toffe collega tot het feit dat je dicht bij huis werkt of in mooi kantoor zit. Het doel van deze oefening? Het positieve in de situatie te herkennen.

Een sociaal project

Iets voor anderen doen, geeft je een goed gevoel. Ga na of je bedrijf goede doelen steunt en zet je schouders er mee onder. Bespreek je ideeën met je leidinggevende; bepaalde bedrijven maken bij hun werknemers effectief tijd vrij om aan liefdadigheid te doen.

Afstand nemen

Tot slot doet het wonderen om even afstand te nemen. Zeker in je eerste job heb je nog geen vergelijkingspunten, dus misschien heb je het zo slecht nog niet, maar weet je dat gewoon niet. Vaak besef je zoiets pas als je ergens anders gaat werken. Toch hoeft het zo ver helemaal niet te komen: ga er eens even tussenuit, en kom vol goede moed terug.