Ik wil maar één ding voor Kerstmis … en dat is een nieuwe baan

Wat zou je dit jaar graag voor Kerstmis krijgen? Een nieuwe iPad of een mooie trui? Of wil je iets nuttigers zoals de promotie of de nieuwe baan waar je al zolang van droomt?

Ontdek onze tips om 2014 met frisse moed te beginnen!

Tijd om een plan uit te stippelen

Rond deze tijd van het jaar gaan mensen onvermijdelijk terugblikken op 2014 en nadenken over de toekomst. Wellicht ben je in januari 2014 met de beste voornemens begonnen, vastberaden om je carrière naar een hoger plan te tillen. Maar heb je die plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd? Als dat niet het geval is, wil je misschien voor de komende weken en maanden wel een paar doelen voor carrièremogelijkheden vastleggen en een plan uitstippelen om deze doelen te halen. Het zou geweldig zijn als de Kerstman jouw droomjob in een kerstsok zou kunnen stoppen, maar dat zit er niet in… hoe goed je in 2014 ook je best hebt gedaan. Als je wilt dat jouw carrière de juiste richting uitgaat, zul je daadwerkelijk en doelgericht actie moeten ondernemen.

Stappen die je in december kunt ondernemen

Als je momenteel op zoek bent naar een nieuwe baan, dan zul je merken dat het banenaanbod tijdens de kerstperiode niet zo groot is. Dit is ook logisch aangezien werkgevers en HR-personeel tijdens de feestdagen vrijaf genomen hebben voor een welverdiende vakantie met familie en vrienden. Maar er zijn nog altijd veel werkgevers die in december personeel willen aanwerven, vooral als ze dringend op zoek zijn naar mensen met bepaalde capaciteiten. Dus het is nog altijd de moeite waard om jobadvertenties in de gaten te houden en met recruiters contact te houden. Ga er zeker niet van uit dat er tot januari geen interessante banen voorbijkomen waarop je zou kunnen solliciteren. Tijdens deze periode van het jaar actief op zoek te gaan naar een baan kan juist voordeel opleveren aangezien andere kandidaten hun zoektocht naar banen wellicht tot januari uitstellen. Dus als er zich een interessante mogelijkheid voordoet, heb je hoogstwaarschijnlijk minder last van concurrentie van andere sollicitanten. Veel werkgevers willen graag op korte termijn een afspraak maken om op die manier bekwame en ervaren kandidaten te werven voordat hun concurrenten dat doen. Er zijn nog altijd banen beschikbaar, dus je hebt nog tijd voor een carrièremove in 2014.

Voorbereidingen voor januari

Als er in december maar weinig vacatures binnen jouw branche zijn, zul je geduld moeten oefenen. Het ergste wat je kunt doen, is solliciteren naar banen die niet geschikt voor jou zijn of naar banen die op de lange termijn niet interessant voor jou zijn. Maar het is wel belangrijk om te weten dat de concurrentie op de banenmarkt in het nieuwe jaar weer zal aantrekken aangezien andere professionals dan ook hun zoektocht naar banen hervatten. Dus waarom anderen niet te vlug af zijn door in december wat voorbereidend werk te doen? Je moet klaar zijn om de markt stormenderhand te veroveren als er weer vacatures zijn en dat houdt in dat een uitgebreide voorbereiding belangrijk is. Er zijn heel wat dingen die je nu, in afwachting van nieuwe vacatures, al kunt doen, waaronder:

  • Jouw CV bijwerken – maak dit document weer actueel door informatie over je laatste baan, capaciteiten en ervaring toe te voegen en maak diverse versies van jouw CV die precies aansluiten bij de banen en bedrijven waarnaar je op zoek bent. Neem je belangrijkste verdiensten onder de loep zodat je meetbare voorbeelden kunt geven van hoe je het afgelopen jaar aan de basis hebt gestaan van belangrijke initiatieven of de bedrijfsstrategie hebt helpen verduidelijken.

 

  • Jouw loopbaan opnieuw bekijken – misschien ben je al jarenlang werkzaam in een specifieke branche of specialisme maar in de huidige economie en met steeds modernere technologieën kunnen er veel mogelijkheden zijn die je nog niet eerder hebt overwogen. Gebruik deze tijd om nieuwe bedrijven, branches of vooruitgang in jouw beroep grondig te onderzoeken zodat je volgend jaar jouw energie en focus gericht kunt inzetten.

 

  • Jouw sollicitatievaardigheden oefenen – besteed tijd aan het uitwerken van gangbare antwoorden op normale sollicitatievragen en probeer je presentatie te verbeteren. Zorg ervoor dat je bewijs van jouw successen kunt voorleggen en met praktijk- en andere voorbeelden kunt laten zien wat jouw meerwaarde is. Hoewel er veel mensen tijdens de feestdagen op vakantie gaan, neem je best tussen het feestgedruis door even de tijd om een vriend of familielid te zoeken waarmee je jouw antwoorden kunt oefenen.

 

  • Jouw salarismogelijkheden inschatten – vergelijk salarissen om vast te stellen hoeveel je waard bent op de huidige banenmarkt. Op die manier haal je alles uit je salarismogelijkheden als er een interessante baan op je pad komt. Weet je welke salarissen in jouw branche worden betaald? Door gebruik te maken van de Robert Half salarisgids 2015 kun je bepalen wat je in een nieuwe baan bij een andere organisatie kunt en moet vragen.

 

  • Netwerken – er zijn hoogstwaarschijnlijk tal van mogelijkheden om tijdens de kerstperiode contacten te leggen en te netwerken, zowel professioneel als persoonlijk. Door naar events en feesten te gaan, kun je gesprekken met mensen aanknopen, nieuwe contacten leggen en carrièremogelijkheden voor de toekomst ontdekken. Het sturen van kerstwensen naar jouw contacten, hetzij per kaartje, per telefoon, e-mail of sociale media, heeft waarschijnlijk hetzelfde effect.

 

  • Jezelf professioneel ontplooien – hoe ervaren je ook bent, levenslang leren is een belangrijke vaardigheid voor de professional van vandaag. Gebruik december om terug te blikken op jouw grootste successen van 2014 en te kijken op welke vlakken je nog extra kennis wilt opdoen. Er kunnen in het nieuwe jaar een paar fantastische cursussen, workshops of online webinars worden gegeven waardoor je de kans krijgt om nog meer vaardigheden en praktische competenties te verwerven.

 

  • Recruiters ontmoeten – door een afspraak te regelen met een werving- en selectiebureau kun je te horen krijgen welke trends er op de banenmarkt zijn, wat werkgevers verwachten en welke mogelijkheden zich in de nabije toekomst zullen aandienen. Na je inschrijving bij een bureau kunnen consultants jou in contact brengen met werkgevers die naar jouw talent op zoek zijn. Vaak komen er kansen op de proppen die nog nergens anders bekend zijn.

Zelfs als er momenteel niets is wat bij jou past, kun je jouw CV en sollicitatiegesprektechnieken nog verder aanscherpen voor die grote stap vooruit in het nieuwe jaar. Natuurlijk hoef je je tijdens de feestdagen niet in jouw bureau op te sluiten of tijd door te brengen voor het scherm van je laptop maar een paar uurtjes hier en daar kunnen wel een heel groot verschil maken. Deze inzending verscheen als “All I want for Christmas... is a new job” dat oorspronkelijk gepubliceerd werd op de blog Robert Half News in het Verenigd Koninkrijk.

Tags: Netwerken

Deze pagina delen