Millennials – iedereen geboren tussen 1980 en 2000, ook wel ‘generation Y’ genoemd – veroveren stormenderhand de werkplek, gewapend met hun eigen herkenbare vaardigheden, beweegredenen en perspectieven. Die zijn vaak het gevolg van relatief gestructureerde levens en veelvuldige contacten met de meest verschillende personen. Millennials maken sinds enkele jaren zelfs de grootste groep werknemers uit. Het is dan ook belangrijk dat u niet alleen weet hoe u met hen moet omgaan, maar ook hoe u het beste uit hen haalt. Enkele tips.

Ontvang maandelijks gratis HR-tips

Voorzie voldoende structuur en feedback

Hoewel millennials vaak een ‘can do’-instelling hebben, betekent dat niet dat u hen zomaar aan hun lot moet overlaten. Ze krijgen graag feedback, en dat niet alleen tijdens een jaarlijkse evaluatie, maar vaak zelfs dagelijks: ze willen weten of ze goed bezig zijn en vormen zich graag een beeld van het grotere geheel.

Millennials presteren het beste als ze inzien waarom ze iets doen en waar het bedrijf naartoe gaat – met andere woorden: als ze betrokken zijn. U kunt hier makkelijk aan tegemoetkomen door regelmatig feedbackmomenten in te lassen en hen systematisch op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de organisatie.

Naast betrokkenheid is structuur ook een belangrijke factor die toelaat dat millennials zich goed voelen op het werk en optimaal presteren. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat elke meeting vergezeld gaat van een agenda en een verslag, dat elke opdracht een duidelijk doel heeft, dat vooruitgang gemonitord en geëvalueerd wordt, en dat taken en verantwoordelijkheden duidelijk omschreven zijn.

 

Afwisseling en onafhankelijkheid

Millennials houden van afwisseling. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun creativiteit te ontplooien en om efficiënter te werken. Van die eigenschap kunt u natuurlijk handig gebruikmaken door millennials uit te nodigen op brainstormings, en door hen aan te moedigen om hun suggesties te delen.

Daarnaast is generatie Y, ondanks het feit dat ze graag feedback krijgt, erg gesteld op haar onafhankelijkheid. Dit is de generatie van de start-ups: millennials houden er duidelijk van om van niets ‘iets’ te maken en het te doen werken. Ze presteren dan ook het beste in een omgeving waar ze ruimte krijgen om initiatief te nemen en ze niet te erg ‘gemanaged’ worden.

 

Millennials houden van een divers team op de werkvloer

Millennials zijn een diverse groep die in haar vrije tijd ook veel contact heeft met de meest uiteenlopende culturen. Het zal dan ook niet verbazen dat deze generatie op zoek is naar een werkplek waar niet alleen aandacht is voor heterogeniteit, maar waar ook effectief werk wordt gemaakt van een aanwervingsbeleid gericht op culturele en etnische diversiteit op de werkvloer. Millennials voelen zich met andere woorden als een vis in het water wanneer het werknemersbestand een afspiegeling is van de wereld buiten het bedrijf.

 

Niet iedere millennial over dezelfde kam scheren

Het wordt vaak gezegd dat millennials positief zijn en vol zelfvertrouwen zitten, dat ze misschien niet per se harder, maar vooral slimmer werken, enzovoort. Maar enige nuance is hier wel op zijn plaats. Natuurlijk is niet elke millennial exact hetzelfde.

Dat betekent dat doemscenario’s over generatieconflicten op de werkvloer dus nog lang niet aan de orde zijn, maar ook dat u het beste voldoende aandacht besteedt aan het individu, niet enkel aan de groep waartoe hij of zij behoort. Las daarom bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse 1 on 1’s in, een persoonlijk gesprek waarin u in een ontspannen sfeer polst naar wat er leeft bij uw werknemers.

 

Ontvang maandelijks tips om uw HR-beleid te versterken

Ontvang onze gratis nieuwsbrief

Bekijk al onze kantoren

Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, waaronder ons recruitment bureau in Antwerpen, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.