Een sterk rekruteringsbeleid stopt niet bij het aanwerven van een nieuwe collega. Het is een voortdurend proces dat al snel overvloeit in retentie: de kunst om de loyaliteit van uw mensen te bevorderen en ze bij u te houden.

Retentie begint op dag 1. Een goede eerste indruk maken op een nieuwe werknemer is belangrijk, maar compleet zinloos wanneer die zich na twee weken al miserabel voelt.

U hebt vast een mooi verhaal verteld over hoe iedereen in uw bedrijf sterk aan elkaar hangt, groeit in een professionele maar losse sfeer en hoe u mensen beloont die zich extra inzetten. Daarom is het zaak die positieve gevoelens levend te houden.

Wij geven u 5 tips om uw bedrijfscultuur in te zetten voor uw retentiebeleid

 

1. Maak de bedrijfscultuur voelbaar in alle communicatie

Ook lang na de onboarding moeten de bedrijfsnormen en -waarden nog altijd duidelijk zijn in alle communicatie met uw werknemers. Daarin is een belangrijke taak weggelegd voor de managers, die hun teams kunnen tonen hoe de bedrijfscultuur belangrijke beleidsbeslissingen beïnvloedt.

Denk bijvoorbeeld aan het werken met zoveel mogelijk hernieuwbare energie. Of aan het digitaliseren van papieren processen.

Bij Robert Half ontvangen alle werknemers een wekelijkse e-mail met daarin een overzicht van alle belangrijke beleidsbeslissingen. Zo is iedereen altijd op de hoogte van wat er gebeurt en welke filosofie erachter zit.

 

2. Let op details

Een sterke bedrijfscultuur zit diepgeworteld in elk aspect van uw bedrijf. Stel dat u iemand promoveert. Maak dan duidelijk hoe de werkethiek van die collega een grote invloed had op diens prestaties - en dus bijgevolg de promotie.

Bij Robert Half zijn er een aantal reward-programma’s. Werknemers kunnen onder andere een everyday hero erkenning geven via een leuk tekstje en een button voor in de handtekening van hun e-mails. Het spreekt voor zich dat dit de teamgeest bevordert.

 

3. Hou de vinger aan de pols

Organiseer regelmatige informele gesprekken waarin werknemers hun bevindingen over de manier van werken kunnen ventileren. Pols hen naar hun ervaringen met de bedrijfscultuur en geef hen inspraak: wat is al goed? Wat kan beter? Geef gewicht aan hun input en u zult zien dat uw personeel zich beter voelt bij het bedrijf.

 

4. Geef voldoende aandacht aan initiatieven

Steunen uw teams of individuele collega’s goede doelen? Hebben ze een tandje bijgestoken om een klant met een probleem uit de nood te helpen of hebben ze een innovatief idee geopperd? Geef er voldoende aandacht aan tijdens meetings of bedrijfsevenementen en uw werknemers zullen uw appreciatie waarderen.

De Charity Day, bijvoorbeeld, is een jaarlijks initiatief waarbij de werknemers van Robert Half een dag de handen uit de mouwen steken in een asiel, daklozencentrum of een gelijkaardig goed doel.

 

5. Walk the walk

Werknemers hebben de neiging om zich aan hun verantwoordelijke te spiegelen. Ze kijken daarbij naar wat u doet, niet naar wat u zegt dat u doet. Wees daarom zelf die ideale werknemer.

Beloont uw bedrijfscultuur ondernemerschap, wees dan niet te streng wanneer iemand de moed heeft om een idee uit te werken maar daarbij af en toe een fout maakt. Integendeel, motiveer uw werknemers om steeds nieuwe dingen te proberen of te verbeteren wat kan.

Al deze details zorgen er samen voor dat uw personeel die positieve gevoelens van aan het begin blijven behouden.

 

Meer tips ontvangen over een personeelsbeleid dat retentie bevordert?

Inschrijving nieuwsbrief

Gelieve uw Voornaam in te vullen.
Gelieve uw Email in te vullen.

Duid aan welke informatie voor u het meest relevant is:*

Selecteer minimaal één optie.

Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt en welkom.