Het juiste loon betalen? Volg de verloningstrends voor 2015!

Een aantrekkelijk loon uitkeren is nog altijd een van de basisvoorwaarden om talentvol personeel aan boord te halen én te behouden.

Zeker in de sector van finance en accounting, waar ‘high potentials’ meerdere jobaanbiedingen krijgen. Inzicht in de huidige loontendensen is dan ook een must. Het helpt u om correcte lonen te bepalen en tegelijk de loonmassa binnen de perken te houden. De Robert Half Salarisgids 2015  is alvast een interessante referentie. Ontdek hier de belangrijkste loonevoluties en verloningstrends voor 2015.

2015: jaar van de kentering

Met een economie die stilaan heropleeft, wijst alles erop dat de lonen in de sector van finance en accounting na een stabiel jaar opnieuw licht zullen toenemen:

  • Ruim een kwart (27%) van de CFO’s en financieel directeurs die deelnamen aan de studie, stelt dat de salarissen van de huidige finance en accountingmedewerkers in het komende jaar met een gemiddelde van 4% zullen stijgen (indexatie niet inbegrepen). Een jaar geleden geloofde maar 18% in een loonstijging.
  • 25% geeft ook aan dat de bonussen voor hun financiële medewerkers het komende jaar zullen stijgen. Een jaar geleden was dat nog 11%.

Extralegale voordelen: niet alleen het loon telt

Een duidelijke rode draad in het loonbeleid van de deelnemende CFO’s en financieel directeurs is het diverse verloningspakket. Bij de overgrote meerderheid maken extralegale voordelen standaard deel uit van het salarispakket. Opvallend: naast de klassieke extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, gsm en maaltijdscheques maakt ook het cafetariaplan langzaam aan zijn intrede bij de Belgische ondernemingen. Dat geeft werknemers de kans om mee de contouren van hun verloningspakket vast te leggen door een keuze te maken uit sociale zekerheidsvoordelen. Het cafetariaplan sluit aan bij de tendens om werknemers een flexibel en gepersonaliseerd verloningsbeleid aan te bieden. Een aanpak die niet alleen aanhangers vindt bij werkgevers, maar ook bij werknemers. Zij staan er almaar meer voor open om, in plaats van met een salarisverhoging of bonus, beloond te worden met extra vrije dagen, de kans om hun takenpakket uit te breiden, flexibele werkuren, …

Wat met de loontevredenheid?

Dat de balans tussen werk en privé stilaan het pleit wint van het puur financiële verloningsaspect, weerspiegelt zich ook in de loontevredenheid:

  • Meer dan zeven op tien (71%) van de financiële werknemers, van alle generaties, geven aan tevreden te zijn over hun loon, zij het meer bij de babyboomgeneratie (74%) en generatie X (74%) dan bij de werknemers van generatie Y (63%).
  • Vooral de werknemers van de babyboomgeneratie (50%) en generatie X (44%) hechten meer belang aan voordelen ter bevordering van de werk-privébalans dan vijf jaar geleden. Medewerkers van generatie Y geven dan weer eerder de voorkeur aan de meer traditionele extralegale voordelen (48%) en vervoersvoordelen (41%).

Deze trend valt bij de bedrijven niet in dovemansoren:

  • Volgens 41% van de ondervraagde financiële werknemers is het aantal maatregelen die bedrijven in dit kader nemen, gestegen in vergelijking met vijf jaar geleden.
  • De helft van de finance- en accountingprofessionals geeft aan dat ze flexibele werktijden hebben en voor bijna één derde (31%) is het toegestaan te telewerken of van thuis uit te werken.
  • 24% heeft de mogelijkheid om parttime te werken en 19% krijgt extra vakantiedagen.

Meer weten? Download snel de Robert Half Salarisgids 2015 voor nog meer informatie!

Deze pagina delen