Over het glazen plafond is al heel wat inkt gevloeid, en dan vooral over de vraag of het al dan niet bestaat. Ongeacht de termen die in de media en de maatschappij circuleren, zijn vrouwen vandaag wel degelijk ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. Amper 34,6 procent van de leidinggevende functies in België wordt uitgeoefend door een vrouw. Dit blijkt uit de laatste beschikbare cijfers van Statbel. Toch beginnen er barsten te komen in het glazen plafond. Enkele stellingen op een rijtje.

De toestand is ernstig maar niet hopeloos

De perceptie omtrent de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw in het gezin is jammer genoeg nog altijd aanwezig, ook al beweren we graag van niet. Wanneer mannen en vrouwen even ambitieus zijn, dezelfde opleiding en vaardigheden hebben of zich in dezelfde gezinssituatie bevinden, dan zijn het nog altijd vaak de mannen die het snelst carrière maken. Toch zijn er hoopgevende tendensen. Het bedrijfsklimaat is volop aan het veranderen, en ‘employer branding’ wordt daarbij almaar belangrijker. Zeker voor getalenteerde en ambitieuze vrouwelijke kandidaten is een bedrijf waarin zowel mannen als vrouwen topfuncties bekleden een aantrekkelijke werkgever. Daarnaast maken de babyboomers in de nabije toekomst hun professionele exit en ruimen zo baan voor nieuw talent, ook vrouwelijk talent.

De combinatie met een gezin is wél mogelijk

Waar het vroeger onmogelijk leek om lange werkdagen in een leidinggevende functie te combineren met een druk gezinsleven, bewijzen almaar meer vrouwen dat die combinatie wél perfect mogelijk is. Dat komt omdat de balans tussen werk en privéleven dezer dagen hoog op de bedrijfsagenda staat en flexibele uren en werkplekken niet langer uitzonderingen op de regel zijn. Flexibiliteit is het sleutelwoord in het hedendaagse bedrijfsleven, en dat komt ambitieuze vrouwen goed uit. Want dat vrouwen doorgaans minder ambitieus zijn, is nog zo’n hardnekkige mythe. Vrouwen zijn ambitieuzer dan ooit. Kijk maar naar internationale voorbeelden als Christine Lagarde bij het Internationaal Monetair Fonds, Janet Yellen bij de Federal Reserve, of Sheryl Sandberg bij Facebook. Zij bewijzen dat doorgroeien naar topfuncties zeker een haalbare kaart is.

Ook een zachte managementstijl leidt tot resultaten

Mannen leiden doorgaans met harde(re) hand en boeken daardoor sneller resultaten. Zo luidt de overtuiging althans. Toch blijkt in de praktijk dat vrouwen, met hun doorgaans zachtere aanpak, evengoed successen boeken. Ondernemingen die verschillen omarmen en ook de ‘softere’ aandachtspunten zoals welzijn op het werk een hoge prioriteit geven, zijn vaak klantgerichter en communicatief sterker. Daarin schuilt de kracht van vrouwelijke leiders. Zij slagen er vaker dan mannen in om dankzij een overlegcultuur succesvol te zijn.

Hoe het glazen plafond doorbreken?

Ondanks de positieve evoluties die zich stilaan aftekenen aan de horizon, kunnen vrouwen die een leidinggevende positie ambiëren hun streven beter nog wat meer wind in de zeilen geven. Mijn advies aan vrouwen vandaag: communiceer direct, verwoord je verwezenlijkingen, maak je ambities kenbaar en neem projecten aan die je dichter bij je doel brengen. Zo verstevig je je positie in het bedrijf en maak je duidelijk dat ze altijd op jou kunnen rekenen. Ook belangrijk: werk continu aan je leiderschapskwaliteiten, want daarin kun je jezelf blijven ontwikkelen. Conclusie: het glazen plafond bestaat, maar aan ambitieuze en doelgerichte vrouwen is gelukkig geen gebrek. Aan hen de uitdaging om het te doorbreken!