De tijd dat topfuncties verboden terrein waren voor vrouwen, is gelukkig voorbij. Denk maar Duits bondskanselier Angela Merkel, IMF-topvrouw Christine Lagarde en – dichterbij – Dominique Leroy, CEO van Proximus en Manager van het Jaar 2015. Of onze eigen Managing Director Frédérique Bruggeman, natuurlijk. En toch is er nog véél ruimte voor verbetering. Zeker in topfuncties gaapt er nog een grote kloof tussen de vrouwelijke en de mannelijke aanwezigheid.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Gelijkheid in 2030?

Uit een onderzoek van Weber Shandwick blijkt dat 7 op 10 mannelijke leidinggevenden verwachten dat de gendergelijkheid – een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen aan de top – tegen 2030 een feit zal zijn. Máár daar staat tegenover dat maar 4 op 10 mannelijke leidinggevenden concrete doelstellingen voor ogen hebben om die streefdatum te bereiken. Bovendien zeggen ook 4 op 10 mannelijke leidinggevenden dat vrouwen het moeilijk hebben in senior management-posities omdat ze niet voldoende gekwalificeerd zijn.

Gendergelijkheid? Loonkloof in topfuncties blijft

​Ook de loonkloof toont aan dat de gendergelijkheid in het bedrijfsleven nog ver zoek is, zeker als het gaat over topfuncties. De Global Gender Gap Index 2015 legt een opvallend verschil bloot in het geschatte beroepsinkomen van mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen in België jaarlijks gemiddeld 30.054 euro, terwijl dit voor mannen 36.446 euro is. Dat is een verschil van gemiddeld 19,2%. Op jaarbasis lopen vrouwen dus gemiddeld 6.392 euro mis, of 532,66 per maand.

Mentaliteitswijziging

Het glazen plafond is in de eerste plaats een psychologische kwestie. Zo heerst vandaag nog altijd de hardnekkige mythe dat vrouwen niet geschikt zouden zijn voor senior leiderschap. Nochtans voorbeelden genoeg die het tegendeel bewijzen. Denk maar aan de vrouwen in topfuncties die we hierboven vermeldden, en aan de competente vrouwelijke managers binnen uw eigen organisatie.

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux: “Om als vrouw in een managementpositie te komen, is het belangrijk om die ambitie ook duidelijk kenbaar te maken. Mannen hebben veel meer die gewoonte. Persoonlijk ben ik altijd op zoek gegaan naar opportuniteiten die me boeiden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer je iets enorm graag wilt en met passie uitvoert, je automatisch succesvol zal zijn en zal worden opgemerkt.”

Hoe scoort België in vergelijking met andere landen?

In de Global Gender Gap Index worden 145 landen vergeleken op het vlak van gelijke kansen voor vrouwen (politiek, onderwijs, gezondheid, economie). België bevindt zich op de 19de plaats in de rangschikking en heeft 75,3% van zijn genderkloof gedicht. Op zich geen slecht resultaat, maar vergeleken met andere Europese landen, is er nog veel ruimte voor verbetering.

Meer vrouwen in topfuncties: alleen maar voordelen

​Een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de werkvloer heeft nochtans enkele belangrijke voordelen:

  • Vrouwen hebben over het algemeen een andere kijk op het werk en beschikken over een andere managementstijl, complementair aan die van mannen.
  • Vrouwen hebben vaak een sterker empathisch vermogen.
  • Vrouwen hebben meer oog voor detail.

Wilt u als vrouw uw talenten beter verzilveren? Dan is het vooral zaak om die ambitie duidelijk kenbaar te maken. Daarnaast is het ook een must om trouw te blijven aan uzelf en te durven vragen naar meer flexibiliteit. Pols bijvoorbeeld naar de mogelijkheden tot thuiswerk of flexibele werkuren, zodat u werk- en privéleven goed op elkaar kunt afstemmen.

Bekijk al onze kantoren