Het is een frustratie van veel jonge sollicitanten: werkgevers zijn vrijwel altijd op zoek naar kandidaten met relevante ervaring, terwijl je die natuurlijk pas opbouwt als je eerst ergens ‘onervaren’ aan de slag mag. Maar niet getreurd, er bestaat wel degelijk een mogelijkheid om ook als student een cv mét werkervaring op te bouwen. Een studentenjob laat je toe om op een aangename en leerrijke manier kennis te maken met je favoriete sector. Bovendien verdien je er ook iets aan en is de leemte op je cv meteen ingevuld!

 

Sollicitanten met ervaring: altijd een streepje voor op de concurrentie

De economische crisis heeft de arbeidsmarkt de afgelopen jaren grondig dooreengeschud. Terwijl het aantal werkzoekenden de hoogte inging, daalde het aantal vacatures. Vandaag komen de verhoudingen stilaan weer in evenwicht, maar voor de meeste vacatures blijven de wachtrijen groot. Het stelt werkgevers in staat bijzonder selectief te rekruteren en de allerbeste kandidaten mét werkervaring aan te werven. Met een leeg cv wordt het dan wel héél moeilijk opboksen tegen de concurrenten.

Geen werkervaring? Zó kun je je eerste ervaring opdoen

Vergis je niet: wie net is afgestudeerd, is niet bij voorbaat kansloos. Integendeel, jonge sollicitanten zijn gegeerd om hun enthousiasme en flexibiliteit. Bovendien liggen de loonkosten voor jonge werknemers een stuk lager. Alleen het gebrek aan werkervaring is mogelijk een hekel punt. Maar dat kan je, zoals gezegd, oplossen met een stage of een studentenjob. Studentenwerk blijft dé manier om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt, zo bevestigt een onderzoek van OfficeTeam. Deze divisie van Robert Half, gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen, bevroeg 300 administratieve medewerkers over het belang van een studentenjob in hun carrière. Enkele opmerkelijke vaststellingen:

  • 58% van de Belgische administratieve medewerkers vindt dat een administratieve studentenjob hen beter heeft voorbereid op de arbeidsmarkt.
  • 39% vindt dat ze vooral hun communicatieve vaardigheden hebben bijgeschaafd tijdens de studentenjob(s). Ook de samenwerkingsvaardigheden (37%) en organisatorische vaardigheden (37%) zijn duidelijke troeven.
  • 39% van de ondervraagden heeft als student ooit een studentenjob gedaan.

Studentenjob: een win-winsituatie

De kans dat je een studentenjob kan uitoefenen in je favoriete sector, is behoorlijk groot. Studentenwerk is namelijk erg voordelig voor de werkgever. Een jobstudent in dienst nemen is fiscaal interessant en biedt ook grote flexibiliteitsvoordelen. Bovendien kunnen ondernemingen je talent ontdekken met het oog op een latere tewerkstelling. En ook jij hebt er alleen maar bij te winnen:

  • Het gebrek aan ervaring is voorgoed van de kaart geveegd.
  • Zelfs al ga je later in een andere sector aan de slag, een studentenjob is altijd leerrijk. Zo zijn communicatieve vaardigheden een meerwaarde in elke functie.
  • Je verdient een niet onaardig bedrag dankzij het verminderde RSZ-tarief.
  • Je toont toekomstige werkgevers dat je proactief en leergierig bent.

Wetgeving biedt grote soepelheid

De laatste jaren is de wetgeving rond studentenwerk een stuk soepeler geworden. Voortaan mag je 600 uur per jaar bijklussen als jobstudent. Bovendien hoeven de gewerkte dagen elkaar niet meer op te volgen of bij dezelfde werkgever ingevuld te worden. Tip: ben je al afgestudeerd en vind je niet meteen een vaste job? Dan kan je ook altijd extra ervaring opdoen via interim-werk. Op die manier breid je je netwerk uit en toon je aan dat je de afgelopen maanden allerminst hebt stilgezeten!