Zowat alle Belgische werknemers genieten een loon, vakantiedagen en een aantal extralegale voordelen. De keuzemogelijkheden zijn beperkt en de wet laat weinig flexibiliteit toe. En toch laten sommige organisaties toe om je verloningspakket voor een deel zelf samen te stellen. Flexibele verloning biedt je de kans om op basis van je persoonlijke voorkeuren een verloning op maat op te maken. Je werkgever hoeft geen bijkomende investering te doen, je verloning wordt gewoon anders ingevuld. Enkele voordelen en aandachtspunten.

 

Standaard versus flexibele extralegale voordelen

Maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een gsm-abonnement, een bedrijfswagen en eventueel een tankkaart: het zijn extralegale voordelen die zowat in elk Belgisch bedrijf worden uitgereikt. Vaak kun je niet kiezen en is er weinig onderhandelingsruimte. Je werkgever biedt de voordelen aan en daarmee is de kous af. Bedrijven houden nu eenmaal van eenduidige richtlijnen die voor iedereen gelden.

Flexibele verloning

Maar het kan ook anders. Organisaties die flexibiliteit en wendbaarheid hoog in het vaandel dragen, laten die visie ook terugkomen in hun HR-beleid. Ze zetten de waarde van alle extralegale voordelen – een wagen, maaltijdcheques, een internetabonnement, een gsm, extra vakantiedagen, eindejaarspremie en eventueel een bonus – om in euro’s. Dat bedrag kunnen werknemers vrij invullen op basis van hun persoonlijke wensen. Stel dat de nieuwe iPhone net is uitgekomen en je die absoluut wil hebben. Dan kan dat, maar je krijgt dan bijvoorbeeld een lagere eindejaarspremie of je offert extra vakantiedagen op.

Een verloningspakket op maat samenstellen

Schoolverlaters hebben andere behoeften dan personeelsleden met gezinnen of werknemers die de pensioenleeftijd naderen. Dikwijls wordt er een standaard verloningspakket aangeboden, terwijl dat beter afgestemd zou zijn op de levensfase van de loontrekkenden.       

Sommige mensen hebben cash nodig omdat ze met een renovatie- of bouwproject bezig zijn. Anderen hebben liever een grotere auto omdat er een gezinsuitbreiding zit aan te komen. Wil je met het oog op je pensioen meer cash? Dan kan dat perfect binnen de voorziene afspraken. Krijg je dankzij je anciënniteit extra vakantiedagen, maar zie je die liever als loon uitgekeerd? Ook dat kan perfect!

Voortdurende flexibiliteit

Verandert er iets in je gezinssituatie? Dan kun je met je werkgever onderhandelen over een aanpassing van je verloningspakket. Zo is het pakket voortdurend afgestemd op je persoonlijke situatie. Werknemers weten flexibele verloning erg te appreciëren. Ze beschouwen het als een geste van hun werkgever en het verhoogt de tevredenheid op de werkvloer.

Ook werkgevers hebben baat bij flexibele verloning. Het is een troef bij de rekrutering van kandidaten en kan een belangrijk onderdeel zijn van het retentiebeleid. Zo maakt flexibele verloning deel uit van het HR-beleid. Je mag er gif op innemen dat het mond-tot-mondreclame oplevert. Duidelijke afspraken en transparante communicatie zijn cruciaal om van flexibele verloning een succes te maken.