Als werkgever loont het om een kwaliteitsvol en uitgebreid opleidingsprogramma uit te bouwen, waarbij ook onboarding voldoende aandacht krijgt. De redenen zijn algemeen bekend: bijscholingen verhogen de productiviteit van werknemers én de kwaliteit van wat ze afleveren. Ze creëren een cultuur van ‘levenslang leren’ en de flexibele houding die vandaag de dag onmisbaar is in elke professionele omgeving. Bovendien houden ze werknemers tevreden. Maar daarbovenop is er nóg een voordeel verbonden aan opleidingsmogelijkheden: u kunt ze uitspelen om nieuwe werknemers aan te trekken en binnen te halen.

Training als onderdeel van het bedrijfsimago

Het imago van bedrijven wordt almaar belangrijker. ‘Branding’ omvat niet alleen hoe klanten een bedrijf percipiëren, maar ook het beeld dat (kandidaat-)werknemers hebben van een bedrijf als werkgever. En de visie op training en bijscholing speelt een cruciale rol binnen ‘company branding’. In de strijd om talent wordt dit dan ook een belangrijke troef. Als werkzoekenden in hun netwerk horen dat een bepaalde onderneming veel in haar personeel investeert, of als uit sollicitatiegesprekken blijkt dat er veel opleidingsmogelijkheden zijn, heeft die onderneming meteen een streepje voor op haar concurrenten.

Zeker omdat werkgevers over het algemeen nog te weinig werk maken van een opleidingstraject voor hun personeel. Hoewel veel HR-managers verklaren dat ze ontwikkeling inzetten als een retentiestrategie, hebben werknemers toch vaak het gevoel dat hun werkgever meer aandacht zou mogen schenken aan het bijschaven of vergroten van hun kennis en vaardigheden.

Kandidaten staan te popelen om bij te leren

Van werknemers wordt niet alleen verwacht dat ze ‘bij blijven’, vooral pas afgestudeerden willen zélf ook graag iets bijleren. Ze verwachten daarbij de nodige steun van hun werkgever, en velen onder hen zijn verwonderd dat dit in werkelijkheid niet zo vanzelfsprekend blijkt. Die laatste bevinding komt naar voren in een enquête van het Amerikaanse opleidingsplatform Mindflash. Gevraagd naar wat hen het meest verbaast aan ‘het werkende leven’, haalde de meerderheid van de kersverse werknemers het gebrek aan opleidingstrajecten aan. Hun advies voor laatstejaarsstudenten laat dan ook weinig aan de verbeelding over: school jezelf bij, maak zélf werk van je ontwikkeling.

Nochtans hebben werkgevers heel wat mogelijkheden om hun personeel te trainen, en kunnen ze de beschikbare methodes flexibel inzetten op basis van de noden van hun werknemers. De opties gaan van praktijktraining, mentorprogramma’s en in-house training tot externe opleidingen en zelfs zelfstudie. 

Trek ambitieuze mensen aan door ambitie te tonen

Ambitieuze werknemers zijn actief op zoek naar manieren om hun vaardigheden te vergroten – en daarmee ook hun carrièrekansen en doorgroeimogelijkheden. Erg gedreven kandidaten zijn een aanwinst voor elk bedrijf, maar zij zijn ook de eersten die zullen afknappen op een gebrek aan opleidingen. Dit suggereert namelijk dat hun ambitie eerder afgeremd dan gestimuleerd zal worden. Het loont dan ook om opleidingsmogelijkheden duidelijk in de verf te zetten in vacatures, en om een sterke reputatie op te bouwen die verspreid wordt op de arbeidsmarkt, onder rekruteerders en loopbaanbegeleiders.

Bekijk al onze kantoren