Jarenlang volg je een opleiding om je diploma te halen en werk je hard om een goede positie op de arbeidsmarkt te veroveren. Vervolgens stop je al je energie in het maken van carrière. Je investeert veel tijd en moeite om hogerop te raken zonder dat je iets op een presenteerblaadje krijgt aangeboden.

Ontdek de Salarisgids

Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je een correct verloningspakket krijgt in lijn ligt met jouw capaciteiten en jouw bijdrage aan het bedrijf. Zelfs als meer salaris verdienen niet bovenaan jouw prioriteitenlijstje staat, is het toch verstandig om zo veel mogelijk salaris en voordelen in de wacht te slepen. Want wie wil te maken krijgen met ontoereikende bankrekeningen aan het eind van iedere maand? Als professional heb je het recht om meer salaris te vragen. Je kunt hiermee beginnen door deze basistips te volgen. Doe je dit niet, dan benadeel je jezelf.

Werk aan je cv

Allereerst moet je over een lange periode in jouw professionele ontwikkeling investeren. Dit proces begint tijdens je opleiding als je voor het eerst examens doet en loopt eigenlijk je hele werkzame leven door tot je op pensioen gaat. Alles wat je doet in het kader van jouw carrière is bedoeld om jouw cv beter te maken en een hoger aanzien bij mogelijke werkgevers te krijgen. Je moet zo goed mogelijke cijfers halen, brede en uiteenlopende professionele ervaring opdoen, jouw capaciteiten ontwikkelen, bewijs leveren van wat je al bereikt hebt en bedreven worden in het promoten van je eigen kwaliteiten. Als jouw cv in het oog springt, mag je wellicht op sollicitatiegesprek komen. Mits je in dat gesprek de selectiecommissie kunt overtuigen, ben je in een uitstekende positie om eerst de job in de wacht te slepen en daarna te onderhandelen over het beste verloningspakket voor jezelf.

Maak carrière

Er is in iedere branche een rechtstreeks verband tussen verantwoordelijkheden en salaris. Hoe hoger je rol binnen een organisatie en hoe belangrijker je bent voor de dagelijkse gang van zaken, hoe meer salaris je kunt verdienen. Dus als je op startniveau bij een bedrijf begint en niet werkt aan promotiekansen, moet je niet verbaasd zijn als je niet meer salaris gaat verdienen. Voor een salarisverhoging moet je vaardigheden ontwikkelen, ervaring opdoen en je dan richten op nieuwe functies die beter betaald worden. Dit kan zowel binnen als buiten het bedrijf zijn.

Ga voor een grote organisatie werken

Door te gaan werken voor een kleine organisatie krijg je wellicht de kans om al snel door te groeien naar een seniorprofiel en daarbij het strategisch beleid van het bedrijf te gaan bepalen. Maar doorgaans hebben kleinere bedrijven minder financiële middelen voor salarissen en voordelen. Als je een topsalaris wilt verdienen binnen jouw branche, moet je voor een van de grotere marktleiders of multinationals gaan werken: een bedrijf met bredere schouders. De top van de industrie is doorgaans bereid om meer te betalen voor de meest getalenteerde kandidaten als ze weten wat deze het bedrijf kunnen bieden. Er zal bij een dergelijk bedrijf meer concurrentie bij promoties zijn – gezien het groot aantal mensen dat zij tewerkstellen – maar werknemers verdienen over het algemeen meer dan bij kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Vraag naar prestatiebeloningen

Jouw werkgever is mogelijk bereid om je meer salaris te geven als je kunt bewijzen hoeveel omzet je genereert. Prestatiegebonden contracten kunnen in die zin voor beide partijen gunstig zijn aangezien werknemers gemotiveerd zijn om de winstgevendheid te verbeteren. Als je hard werkt, profiteert iedereen daarvan. Jij krijgt een bonus voor jouw behaalde prestaties en het bedrijf doet zijn voordeel met een toenemende omzet.

Ga in Brussel werken

Professionals die in Brussel werken, verdienen over het algemeen meer dan mensen die in andere regio’s van België werken. Dus werken in de hoofdstad kan betekenen dat je meer salaris gaat verdienen. Tal van grote organisaties en multinationals hebben hun hoofdkantoor in Brussel. Hierdoor zijn veel van de best betaalde functies in de hoofdstad te vinden.

Overweeg de optie om zelfstandige te worden

In de loop van een lange carrière leer je tal van vaardigheden, doe je ervaringen op en leer je mensen binnen de branche kennen. Dit maakt jou extreem waardevol voor mogelijke werkgevers. Het betekent ook dat er interessante kansen in tijdelijke jobs liggen als je op pensioen gaat. Organisaties betalen flinke sommen om verzekerd te zijn van de diensten van zelfstandigen en interim-managers op kortetermijncontracten. Vaak gaat het om projecten of om senior functies binnen het team die (nog) niet ingevuld zijn. Ze kunnen zelfs bereid zijn om een hoog salaris te bieden voor de hele looptijd van het project in de wetenschap dat je niet voor onbeperkte tijd op de loonlijst zult staan.

Ken je waarde

Het geheim om een beter salaris te verdienen, is te weten hoeveel je waard bent op de arbeidsmarkt. Door salarissen te vergelijken, kun je ontdekken hoeveel je verdient in vergelijking met andere professionals binnen jouw branche. Zo weet je ook meteen wat de bovengrenzen voor het basissalaris zijn. Het raadplegen van de Robert Half Salarisgids is een goed begin. Hierin worden per functie de salarisverwachtingen voor het komende jaar geschetst. Zoek naar jouw functie en regio en kijk hoe jouw salaris zich verhoudt tot het gemiddelde salaris van iemand in jouw functie. Als je minder verdient, dan weet je wat je te doen staat.

Hoger salaris verdienen? Onderhandel!

Zodra je op de hoogte bent van jouw marktwaarde, ben je in een betere positie om over je salaris te onderhandelen. Werkgevers willen graag hun beste mensen houden. Dus als je een gewaardeerd teamlid bent, zijn ze vaak bereid om jouw contract aan te passen om te voorkomen dat je weggaat. Het is gewoon een kwestie van al je moed bij elkaar rapen en loonsverhoging vragen. Zorg dat je een goed onderbouwde reden hebt als je dit gesprek aangaat.

Een ander moment waarop je kunt onderhandelen over meer salaris verdienen, is wanneer je na een sollicitatiegesprek een nieuwe job krijgt aangeboden. De aanwervingsmanager zal jou een voorstel doen. Het is aan jou om te proberen er nog wat meer uit te halen. Onthoud wel dat deze tactiek een groot risico inhoudt: het resultaat kan zijn dat je de job alsnog wordt geweigerd. Je moet dus zeker zijn dat jij de gedroomde kandidaat bent en de werkgever tot veel bereid is om jou aan boord te krijgen. Om uit te zoeken wat professionals binnen jouw branche – en in jouw specifieke functie – verdienen, raadpleeg je best de Robert Half Salarisgids.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids