Wie indruk wil maken tijdens een sollicitatiegesprek, houdt zich beter niet aan het standaardscript. Het lijkt misschien de veiligste keuze, maar door te voldoen aan het verwachtingspatroon van de interviewer maak je niet veel indruk. Een onverwacht antwoord of charmant foutje kan weleens in je voordeel spelen.

 

Het belang van een memorabel sollicitatiegesprek

Een werkgever of hr-medewerker ziet misschien wel tientallen sollicitanten per week. Dat in combinatie met een drukke agenda doet een doorsneekandidaat al snel in de vergetelheid belanden. Daarom is het noodzakelijk om een blijvende indruk achter te laten. Als de interviewer terugblikt op het hele sollicitatieproces, moet jij degene zijn die is blijven plakken. En liefst niet omdat je een blunder hebt begaan. Maak het verschil door doodeerlijk te zijn of origineel uit de hoek te komen. Als de werkgever jou kiest na een oprecht sollicitatiegesprek, weet je tenminste dat er écht een match is.

Verwachtingen inlossen? Liever niet

Door intensief na te denken over je prestaties en hoe je die in de verf gaat zetten, boetseer je je antwoorden automatisch naar de verwachtingen van de interviewer. Een sollicitatiegesprek is echter geen mondeling examen. Met voor de hand liggende antwoorden ga je dus niet scoren. Op die manier laat je misschien geen negatieve indruk achter, maar je zult er zeker niet uitspringen.

Het is noodzakelijk om volledig aanwezig zijn in het moment. Probeer tijdens het gesprek goed te luisteren naar de vragen en zo realistisch mogelijk te antwoorden. Hoe zou jij écht reageren in die moeilijke situatie? Als je honderd procent eerlijk bent, is perfectionisme dan jouw enige negatieve eigenschap? Vertel eens een leuke of zelfs gênante anekdote en verras de werkgever met je openheid. De interviewer zal appreciëren dat je jezelf blijft en je komt betrouwbaar over.

Neem deel aan het gesprek

Een sollicitatiegesprek loopt in twee richtingen. Wacht dus niet braafjes tot de interviewer zijn volgende vraag stelt om iets te zeggen. Stel je sociaal op, stel proactief vragen en haak in op opmerkingen van de interviewer. Het is verfrissend voor jouw gesprekspartner en je vermijdt die dodelijke stiltes.

Ook jij moet voor jezelf uitmaken of je graag zou werken bij het bedrijf. Probeer te achterhalen wat er zoal speelt in het bedrijf en stel er gerichte vragen over. Je vindt op de bedrijfswebsite informatie terug over evenementen, projecten of evoluties binnen de onderneming. Door interesse te tonen, voelt de interviewer zich begrepen en maak je meer indruk dan sollicitanten die alleen maar de gestelde vragen beantwoorden. Zo vermijd je dat de werkgever je al vergeten is zodra je het gebouw hebt verlaten. Je zult zien dat volslagen eerlijk zijn meer vruchten afwerpt dan blindelings het script volgen.