De Limburgse arbeidsmarkt staat op een keerpunt. Na enkele moeilijke jaren laten steeds meer Limburgse ondernemingen zich meevoeren door de frisse wind die door de Belgische economie waait. Er is sprake van een voorzichtig maar duurzaam herstel, en ook de vooruitzichten zijn gematigd positief.

Duurzaam herstel op Limburgse arbeidsmarkt

Dit is onder andere te danken aan de Limburgse start-ups, die duidelijk in de lift zitten. Met 5.119 starters in 2015 en 765 nieuwe bedrijven in de eerste maand van dit jaar, noteert Limburg het hoogst aantal starters sinds jaren. Een erg positieve trend, maar tegelijk is pragmatisme een must, want de – veelal kleine – Limburgse bedrijven moeten opboksen tegen de grote spelers. Flexwerk en andere ondersteunende maatregelen spelen daarbij een sleutelrol. Ze zijn essentieel om kwalitatief personeel aan te trekken én te behouden.

Ook bij Robert Half merken we dat de Limburgse markt weer oppikt waardoor het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerd personeel aan te trekken en/of te behouden. De knelpuntberoepen zijn dossierbeheerders, controllers en ervaren boekhouders.

Helge Moureau, Associate Director voor de regio Limburg bij Robert Half, ziet twee duidelijke trends op de Limburgse arbeidsmarkt en heeft ook duidelijk advies voor Limburgse ondernemingen om de juiste mensen voor zich te winnen.

Gestroomlijnde initiatieven

De positieve tendens rond start-ups is onder meer te danken aan de ‘goesting’ van jonge durvers die bewust de stap naar het ondernemerschap zetten. Hun initiatieven worden mede gestroomlijnd door Voka Limburg en de starterscommunity Limburg Startup (LSU). Die laatste verenigt alle incubatoren in Limburg. Dit open platform is gedragen en ontwikkeld door ondernemend Limburg. Door alle actoren uit het brede starterslandschap met elkaar te verbinden, willen ze het jong ondernemerschap binnen de provincie versnellen.

Daarnaast werpt ook Corda Campus, een gedreven businesscommunity van innoverende bedrijven en start-ups in Hasselt, bij wie alles draait om kennis, netwerken en kruisbestuiving, zijn vruchten af.

Verder is het onder andere ook uitkijken naar DronePort Brustem. Dit initiatief van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de stad Sint-Truiden moet van de fruitstad een echte ‘drone-valley’ maken. DronePort wordt een campus met een incubator voor startende bedrijven en onderzoeksinitiatieven uit de dronesector. Deze initiatieven werpen duidelijk hun vruchten af op de Limburgse arbeidsmarkt.

Meer tijdelijke opdrachten in Limburg

Tijdelijke opdrachten zijn een van de beste barometers om de economische gezondheid van een regio in te schatten. Ook op dat vlak gaat het in de goede richting. We merken een toename van het aantal tijdelijke opdrachten, wat aantoont dat er opnieuw wordt geïnvesteerd in continuïteit. De ‘war for talent’ die daarmee gepaard gaat, wakkert de dynamiek op de arbeidsmarkt alleen maar aan. Een flexibele personeelsbezetting heeft uiteraard tal van voordelen:

  • Wanneer de werkdruk stijgt, kan de druk voor het bestaande personeel verlagen door extra medewerkers op tijdelijke basis in te zetten. Zo is er geen productiviteitsverlies en blijft de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd.
  • Met de hulp van tijdelijke, gespecialiseerde medewerkers kan een onderneming specifieke projecten beheren die buiten de expertise van de bestaande medewerkers liggen.
  • Het aantal werknemers verandert in functie van de marktvraag. Zo ontstaat er geen overbezetting en blijven de salariskosten onder controle.

Werk-privébalans als uitdaging

​Het gebrek aan een noord-zuidas en de slechte verbindingen die daarmee gepaard gaan, zijn vandaag een hinderpaal op de Limburgse arbeidsmarkt. Met name vooral uitvoerende profielen gaan om die reden op zoek naar een job dicht bij huis. Om meer mensen aan te trekken is de stimulatie van een juiste werk-privébalans enorm belangrijk. Meer dan vroeger hebben ambitieuze professionals ook duidelijke eisen naar glijdende werkuren, adv-dagen, mogelijkheid tot thuiswerk, mogelijkheid om 4/5 te werken,… Zulke maatregelen leiden stuk voor stuk tot een hogere retentie.

Creatiever salarispakket

Traditioneel gezien kent Limburg veel uitstroom naar Antwerpen en Brussel. De Limburgse brutolonen liggen ten opzichte van Antwerpen (9%) en Brussel (13%) een pak lager. Limburgse bedrijven moeten dus creatiever omspringen met het salarispakket en extralegale voordelen. Enkel zo kunnen ze Antwerpen en Brussel trachten bij te benen. Een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen speelt een essentiële rol bij personeelsretentie. Zo kunnen Limburgse bedrijven het verschil maken door bijvoorbeeld bedrijfswagens, maaltijdcheques, een hospitalisatie- en/of groepsverzekering en bijkomende vakantiedagen (adv-dagen) aan te bieden.

Fundamenten zijn gelegd

Limburg werpt zich duidelijk op als een innovatieve provincie met een frisse startersmentaliteit. De fundamenten voor een duurzame groei van de Limburgse arbeidsmarkt zijn gelegd. Om gekwalificeerde mensen aan te trekken en te behouden wordt het dus zaak om ambitieuze professionals te overtuigen met een juiste werk-privébalans én daarnaast creatief om te springen met het salarispakket. Enkel zo zullen we aan hetzelfde tempo verder kunnen bouwen aan de Limburgse economie.

Bekijk al onze kantoren