Als werknemer ben je waarschijnlijk geneigd om automatisering als een bedreiging voor je job te beschouwen. Onheilspellende berichten in de media over nakend banenverlies en robots die ons werk zullen overnemen, doen daar natuurlijk geen goed aan. Toch is er helemaal geen reden tot paniek. Ten eerste zullen er altijd getalenteerde werknemers nodig zijn. Ten tweede kun je heel wat taken gewoonweg niet door computers laten uitvoeren, aangezien zij jouw emotionele intelligentie missen. Benieuwd naar de impact van automatisering op jouw boekhoudingsskills? Lees snel verder!

Welke accountancyvaardigheden worden minder belangrijk?

Het ACCA (de Association of Chartered Certified Accountants) voorspelt dat bepaalde boekhoudkundige taken en vaardigheden aan belang zullen inboeten door de opkomende automatisering. De vakorganisatie denkt daarbij vooral aan:

  • handmatig rekenen
  • aangeven van inkomstenbelastingen, erfbelastingen, loonbelastingen, …
  • routinematig backofficewerk
  • bepaalde rapporteringen

Ook de verspreiding en afhandeling van facturen zal in de toekomst minder door boekhouders en meer door boekhoudprogramma’s afgehandeld worden. Elke kmo kan tegenwoordig namelijk al vrij goedkoop een ERP-systeem aanschaffen om de facturatie te beheren. De inkomende facturen worden dan automatisch gescand en ter goedkeuring voorgelegd aan de juiste persoon.

Uit de uitgaande facturen wordt automatisch een heleboel nuttige informatie gefilterd, zoals het totaalbedrag, de factuurdatum, de crediteur, etc. Die informatie wordt rechtstreeks opgenomen in de boekhouding. Hoewel de boekhouding zo gegarandeerd actueel en op orde blijft, komen hier opvallend weinig menselijke handelingen aan te pas. Is dit dan slecht nieuws voor boekhouders?

Automatisering: wat blijft er over voor boekhouders?

De bovengenoemde taken lijken misschien de basis van de boekhouding, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je als boekhouder je zorgvuldig uitgedachte carrièreplan maar beter omgooit, omdat computersystemen de wereld van accountancy binnenkort helemaal gaan beheersen. Hoewel de technologie perfect het (meeste) cijferwerk voor haar rekening kan nemen, bezit geen enkele computer de ‘soft skills’ die jij als accountant wél kunt voorleggen.

Daarom zet je als boekhouder maar beter in op creativiteit, communicatieve vaardigheden, emotionele intelligentie en leiderschap. Met andere woorden: financiële skills blijven natuurlijk belangrijk, maar als boekhouder kun je je dankzij automatisering concentreren op de essentie, namelijk data interpreteren en die aanwenden om beslissingen te ondersteunen of te staven.

Boekhouding zit op de eerste rij bij veranderingen

De digitale revolutie is in volle gang en geen enkel bedrijf wil achterblijven. Het cliché dat ‘stilstaan’ gelijk is aan ‘achteruitgaan’, was nooit méér van toepassing dan op deze situatie. En het ACCA voorspelt dat CFO’s en financiële departementen hierin een voortrekkersrol zullen opnemen. Door de digitalisering zijn er meer en meer data beschikbaar, en die zullen CFO’s niet alleen aanwenden om hun traditionele jobinhoud te realiseren, maar ook om echte ‘business intelligence’ te creëren die de prestaties van werknemers bevordert, het marktaandeel verhoogt, de winst opdrijft, etcetera.

Ook al is het niet jouw concrete verantwoordelijkheid om veranderingen door te voeren, toch is het belangrijk om als boekhouder de juiste mentaliteit te hebben en te begrijpen hoe change management werkt. Als je informatie van verschillende bronnen kunt bundelen om het management en de investeerders te helpen om beslissingen te nemen, ben je gegarandeerd efficiënter, productiever en proactiever. Bovendien is het als werknemer cruciaal om het gevoel te hebben dat je kunt bijdragen aan veranderingen, in de plaats van erdoor gestuurd en overrompeld te worden.