Competenties vermelden op je cv: zó pak je het aan

Geplaatst door Robert Half 24/12/2016

Je krijgt maar één keer de kans om indruk te maken met je cv. Stel daarom een document op waarin je helder uitlegt wie je bent, wat je kan en welke kennis je hebt. Een vast onderdeel dat zeker niet mag ontbreken op jouw cv? Dat zijn je persoonlijke competenties. We leggen je uit wat we daaronder precies verstaan en waarom ze het vermelden waard zijn.

Competenties op je cv: de ene al relevanter dan de andere

Competenties zijn vaardigheden; skills die je ontwikkelde tijdens je studies, stages en in je vorige jobs, maar ook daarnaast. In de jeugdbeweging of de sportclub bijvoorbeeld. Met elke job hangt een specifieke set van competenties samen. Solliciteer je voor een job in de Finance-sector? Dan zijn abstract denken, commercieel inzicht en leiderschap competenties die jouw toekomstige werkgever als muziek in de oren klinken. Voor een baan in de gezondheidszorg zijn empathie, geduld en zorgzaamheid dan weer belangrijke vaardigheden. Je begrijpt het al: je kunt véél verschillende competenties op je cv vermelden, maar weet dat er meestal maar een handjevol relevant zijn voor jouw toekomstige werkgever.

Technische competenties

De hierboven genoemde competenties worden ook wel aangeduid als de persoonlijke competenties: vaardigheden die gebonden zijn aan unieke persoonseigenschappen. Er bestaat echter ook nog een ander type competentie, die meer taak- en handelingsgericht zijn. Dat zijn de technische competenties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Data-interpretatie
  • Beheersing van een specifieke verkoopstechniek
  • Kunnen werken met een bepaald softwarepakket
  • Talenkennis

Waarom competenties op cv vermelden?

Relevante competenties vermelden op je cv verdient aanbeveling om meerdere redenen. Allereerst geeft het de werkgever een beter inzicht in jou als persoon. Competenties zijn uniek en erg persoonsgebonden. Wanneer jij bijvoorbeeld op je cv stelt dat je sterk bent complexe data-interpretatie, geeft dit de recruiter misschien wel een extra reden om je uit te nodigen voor een gesprek. Een opsomming van jouw competenties maakt het hem of haar bovendien makkelijker om zich op voorhand al een idee te vormen van wie hij of zij binnenkort aan de andere kant van de gesprekstafel mag  verwelkomen. Ten slotte vertelt een overzicht van jouw werkervaring wel iets over wáár je eerder een job hebt gehad, maar niets over wat jouw sterke punten zijn en waarom je uitblonk in je job. Dat even toelichten in een lijst met competenties, kan alleen maar in je voordeel werken.

Hoe vermeld je competenties op je cv?

Net zoals de andere elementen van je curriculum vitae geef je je competenties het best schematisch weer. Besluit jij voor jezelf dat je assertief, disciplinair, flexibel en loyaal bent? Zet deze competenties dan allemaal onder elkaar, voorzien van een precieze, maar korte uitleg waarin je verklaart waarom jij denkt dat ze jou van pas zullen komen in je nieuwe werkzaamheden. Het is ook handig om de belangrijkste competentie bovenaan te plaatsen: zo leg je op subtiele wijze de nadruk op jouw meest waardevolle competentie voor de job die je beoogt.

Meer blogposts...