Niets zo verkwikkend als er in de zomermaanden even tussenuit te knijpen. Met vakantie gaan blijft voor elke werknemer dé manier om de batterijen weer op te laden na een slopende werkperiode. En na die verdiende rust kan iedereen er weer vol tegenaan. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar veel werknemers hebben na hun vakantie met een motivatiedip(je) te kampen. Wilt u vermijden dat de dynamiek op de werkvloer hieronder lijdt? Dan komt het erop aan uw werknemers te motiveren aan de hand van onze inspirerende post-vakantietips.

Motivatiedip: niet meer dan normaal

Vakantie is heilzaam voor de werksfeer én de resultaten van uw onderneming. Het vooruitzicht van een paar weekjes vakantie geeft werknemers vleugels. Ze zetten een laatste keer alles op alles, want straks kunnen ze heerlijk ontspannen. Dat het ná de vakantie net iets moeilijker is om er weer in te vliegen, valt eenvoudig te verklaren:

  • Een vakantieperiode gaat gepaard met prachtige reisbestemmingen en onvergetelijke ontmoetingen. Geen wonder dat de tijd voorbijvliegt. Eenmaal terug thuis, lijkt elke werkdag wel hetzelfde. De dagelijkse routine wordt hervat, en die vakantie leek ineens véél te kort.
  • Een typisch symptoom van één of meerdere weken afwezigheid: een uitpuilende mailbox. Niet meteen een leuke binnenkomer. Om nog maar te zwijgen over al die dossiers die onaangeroerd zijn blijven liggen. Daarnaast is de kans groot dat andere collega’s wél nog met verlof zijn, waardoor de werkvloer mogelijk met onderbezetting kampt.
  • Het verschil tussen nietsdoen en werken tegen tijdsdruk is groot. Wanneer we opnieuw aan de slag gaan, zijn we het werkritme niet meer gewoon en lijken we handen tekort te komen.

Werknemers en collega's motiveren begint al vóór hun vakantie

Bovenstaande factoren blijven niet zonder gevolg. Werknemers die ongemotiveerd terugkeren uit vakantie, voelen zich minder betrokken bij uw organisatie. En dat is nefast voor de productiviteit en efficiëntie van uw team. Gelukkig hoeft u het niet zover te laten komen. Er zijn heel wat manieren om uw werknemers te motiveren na vakantieperiodes. Post-vakantiedips kunt u het best preventief bestrijden. Werk een haalbare vakantieplanning uit, zodat de werklast ondanks de afwezigheden nooit te hoog ligt. Een evenwichtige bezetting tijdens de vakantieperiodes creëert een win-winsituatie voor vakantiegangers én hun werkende collega’s:

  • De achterblijvers kunnen alles mooi blijven bolwerken en halen ook tijdens de zomermaanden voldoening uit hun werk.
  • De vakantiegangers zijn opgelucht dat de belangrijkste opdrachten niet zijn blijven liggen. Dankzij de goede opvolging van hun collega’s kunnen ze het post-vakantietijdperk met een schone lei beginnen.

Geef terugkomers feedback én tijd

Houdt u graag de vinger aan de pols? Dan is het een goed idee om na de vakantieperiode van een werknemer een evaluatiemoment te voorzien. Zo kunt u niet alleen peilen naar de motivatie maar ook tot nieuwe inzichten komen. Wie terugkeert uit vakantie, heeft vaak een verfrissende kijk op bepaalde dossiers of projecten. Door zélf betrokkenheid te tonen, bevordert u bovendien het engagement van uw werknemers. En tot slot: geef uw personeel ook de tijd om het werkritme weer gewoon te worden. Zadel de vakantiegangers de eerste dagen na hun terugkomst niet op met heikele dossiers en cruciale meetings. Een week erna zullen ze dubbel gemotiveerd zijn!