Geschatte leestijd : 4 minuten

De eerste werkdag op een nieuwe job is altijd spannend! Maar plots begin je te twijfelen: ben je wel geschikt voor de job? Welke taken ga je krijgen, en hoe zullen je nieuwe collega’s zijn? Wij geven je enkele tips om komaf te maken met stress en zenuwen. Zo maak je van die eerste werkdag een succes!

1. Alles begint met een goede voorbereiding

Goed begonnen is half gewonnen: een huizenhoog cliché, maar het klopt wel. Zo bereid je je voor op je eerste werkdag:

  • Kies de avond voordien wat je gaat dragen. Twijfel je over je outfit? Vraag dan aan je toekomstige manager of er een dresscode is, indien je dit nog niet wist.
  • Leg eveneens de avond voordien alle spullen klaar die je gaat nodig hebben op je eerste werkdag: pen en papier, eventueel een notitieboekje, een lunchpakket en tussendoortje,…
  • Bekijk op voorhand de route naar je nieuwe kantoor en ga na waar er mogelijk file kan zijn. Want op je eerste werkdag wil je uiteraard niet te laat komen! Ga je met het openbaar vervoer? Raadpleeg de dienstregeling en voorzie wat extra reistijd om eventuele vertragingen op te vangen.
  • Zet op de dag zelf je wekker op tijd – wat vroeger dan anders. Zo kan je je in alle rust klaarmaken en arriveer je volledig relaxed op je nieuwe job.

2. Luister en durf te vragen

Zenuwen en twijfels horen erbij op je eerste werkdag, maar weet dat het nergens voor nodig is. Het bedrijf heeft jou gekozen uit alle kandidaten, dus je bent echt wel de geknipte persoon voor de job. Dat betekent niet dat je ervan moet uitgaan dat je álles weet. Ongeacht de ervaring die je hebt, op een nieuwe job kan en moét je altijd bijleren. Ga dus met een open blik naar je eerste werkdag. Luister goed naar wat je nieuwe collega’s vertellen en neem alles als een spons in je op – vandaar het notitieboekje dat we aanraadden in punt 1!

Aarzel vooral niet om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Niemand verwacht dat je alles weet als nieuwkomer in de organisatie. Door vragen te stellen, kom je gemotiveerd en geïnteresseerd over, en maak je een goeie indruk op je leidinggevende(n) en collega’s.

3. Stel jezelf kort en bondig voor

Denk op voorhand na over hoe je je gaat voorstellen aan je nieuwe collega’s. Wees eerlijk en open, maar maak het niet te lang. Je hoeft hen niet meteen je volledige levensverhaal te vertellen in geuren en kleuren. Wil je een positieve eerste indruk maken? Begin dan niet te klagen over je vorige job. Dat komt niet professioneel over.

Toon op jouw beurt oprecht interesse in je nieuwe collega’s door te vragen wat zij doen. Probeer hun namen te onthouden, maar maak je niet druk als het niet meteen lukt. Het is normaal dat je hier wat tijd voor nodig hebt, en niemand verwacht dat je vanaf dag één op elk gezicht een naam kan plakken. Probeer samen te lunchen met je collega’s: het is de ideale manier om hen beter te leren kennen.

4. Relax, take it easy…

Op zo’n eerste werkdag komt er heel wat op je af: HR-documenten, guidelines van het bedrijf, rondleiding door het gebouw, kennismaking met collega’s, introductie in verschillende systemen en tools… Dat kan overweldigend zijn. Weet dat dit voor iedereen zo is, en dat niemand het jou kwalijk zal nemen als je niet meteen alles onthoudt. Doe het rustig aan en wees niet te streng voor jezelf. Laat alles op je afkomen, luister goed en probeer zoveel mogelijk te onthouden. Het is trouwens niet verboden om je te amuseren. Zo ga je na je eerste werkdag naar huis met een positief gevoel, klaar om erin te vliegen op je nieuwe job!

5. Luister en observeer

Je mag uiteraard jezelf zijn, maar vermijd om je op je eerste werkdag té expliciet uit te drukken. Geef niet meteen openlijk kritiek op bepaalde processen of systemen, of erger nog: op je nieuwe collega’s. Anders zal je jezelf niet geliefd maken… Het is beter om je neutraal op te stellen, en te luisteren en te observeren. Stel vragen en toon dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Eens je jezelf ingewerkt hebt in de organisatie, kan je jezelf kritischer opstellen en explicieter je mening uiten. Alles op zijn tijd.

6. Bedankt en tot morgen!

Zit de eerste werkdag erop? Neem dan zeker de tijd om je leidinggevende(n) en collega’s te bedanken voor de leerrijke en aangename dag. Vertel hen hoe je het hebt ervaren, wens hen een fijne avond en laat hen weten dat je uitkijkt naar de volgende werkdag. Zo ga je met een goed gevoel naar huis en laat je een positieve indruk na bij je nieuwe werkgever.

Dan rest ons enkel nog dit: veel succes op je nieuwe job!

Wil je meer tips ontvangen? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief