Geschatte leestijd: 4 minuten

Accountants - de benaming voor de boekhouder van voordien: iedereen kent de job en elk bedrijf heeft er minstens één nodig om de financiën op orde te krijgen en te houden. Maar weet jij echt wat een accountant doet? Wat moet je gestudeerd hebben voor deze job, zijn er doorgroeimogelijkheden en op welk loon kan je rekenen? 

Boekhouder of accountant?

In 2019 zag het Instituut van Belastingadviseurs en Accountants (IBA) het levenslicht, wat meteen ook inhield dat er nieuwe benamingen voor de cijferberoepers werden vastgelegd. Een boekhouder wordt nu een accountant genoemd en de accountants van toen zijn nu gecertificeerde accountants. 

De accountant is al jaren een knelpuntberoep. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de vergrijzing: oudere accountants gaan op pensioen terwijl te weinig jongeren hun plaats innemen. Door de grote vraag naar financiële experten geeft een job als accountant niet alleen werkzekerheid, het is ook een boeiende rol waar je vaak veel verantwoordelijkheden krijgt en kansen om door te groeien in het bedrijf.

Wat doe je als accountant?

Als je werkt als accountant, ziet je takenpakket er doorgaans als volgt uit:

  • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen en bijwerken van alle boekhoudkundige verrichtingen van het bedrijf en de voorbereiding om de jaarrekening af te sluiten.
  • Om financiële documenten (jaarbalans, winst- en verliesrekening, belastingaangifte…) op te stellen, verzamel en analyseer je alle documenten met betrekking tot de economische en boekhoudkundige activiteiten van het bedrijf. Denk aan debiteurenbeheer, bankverrichtingen, payroll, inventaris, liquiditeiten…
  • Afhankelijk van de grootte en structuur van het bedrijf kan je als accountant instaan voor het loon- en verkoopmanagement.

Accountant of gecertificeerd accountant?

Meestal gaat het om (min of meer) dezelfde jobinhoud, hoewel er strikt gezien een verschil is tussen een accountant en een gecertificeerd accountant. Beiden zijn verantwoordelijk voor de bovenvermelde taken. Maar een gecertificeerd accountant is wettelijk bevoegd voor enkele extra taken, zoals het uitreiken van een verklaring over financiële betrouwbaarheid bij de jaarrekening van vennootschappen of het opstellen van een attest of expertiseverslag voor derden. Een gecertificeerd accountant heeft een veeleer controlerende rol, een accountant een uitvoerende.

Een accountant kan de overgang maken naar gecertificeerd accountant door een bekwaamheidsexamen af te leggen. Maar het spreekt voor zich dat de titel van een persoon niks zegt over zijn of haar kwaliteiten als accountant.

Welke opleiding en skills heb je nodig als accountant?

Kies je voor de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit van de bacherloropleiding Bedrijfsmanagement, dan heb je het juiste diploma op zak om als accountant aan de slag te gaan. Tijdens deze studies verwerf je een grondige kennis van de boekhoudkundige en fiscale wetgeving. Je leert financiële cijfers analyseren en interpreteren, en bedrijven bijstaan bij hun fiscale, financiële en boekhoudkundige beslissingen.

Heel belangrijk: werken als accountant draait om meer dan cijfers. Vandaag wordt financiële en boekhoudkundige advisering van cliënten (als je in een boekhoudkantoor werkt) en managers (in een bedrijf) alsmaar belangrijker. Daarom moet je ook beschikken over de nodige soft skills.

Deze skills heb je nodig als accountant:

  • Kennis van de boekhoudnormen (IAS/IFRS, UK-US GAAP…)
  • Kennis van fiscale, juridische en sociale normen
  • Perfecte kennis van online accounting tools (SAP, Oracle, JD Edwards…)
  • Kennis van hoe een bedrijf werkt en welke processen er spelen
  • Vlot kunnen werken met IT-tools (MS Office, MS Dynamics,…)
  • Sterke analytische vaardigheden en probleemoplossend denkvermogen
  • Goede kennis van Frans en Engels
  • Sterke communicatieve vaardigheden: actief luisteren om problemen in kaart te brengen, complexe situaties helder en duidelijk overbrengen, financieel advies geven
  • Kritische ingesteldheid
  • Stressbestendigheid

Ervaring is een pluspunt als je solliciteert voor een job als accountant, maar het is duidelijk dat de arbeidsmarkt momenteel nood heeft aan accountant op elk ervaringsniveau, van junior tot senior. Veel studenten in een economische of boekhoudkundige richting hebben vaak al een job nog voor ze afgestudeerd zijn.

Uitdagende job met doorgroeimogelijkheden

Als accountant sta je vaak dicht bij de CFO, de financieel manager en/of de CEO van het bedrijf. Dit geeft veel kansen om door te groeien in je rol, bijvoorbeeld tot financieel manager. Sowieso is het een boeiende job. Door de digitalisering, waardoor veel repetitieve taken worden geautomatiseerd, is de rol van accountant geëvolueerd tot een adviseur die de onderneming begeleidt, een soort vertrouwenspersoon. Het clichébeeld van de ‘saaie’ accountant die enkel met cijfers bezig is, is al lang achterhaald.

Hoeveel verdient een boekhouder/accountant?

Wat je verdient als accountant hangt af van je leeftijd en werkervaring, van het type bedrijf en ook van de locatie waar het bedrijf gelegen is. Volgens onze Salarisgids 2023 kan je rekenen op het volgende gemiddelde loon:

  • Junior accountant: 2.704€ bruto/maand
  • Senior accountant: 3.339€ bruto/maand

Bovenop je loon krijg je vaak extralegale voordelen. Denk aan maaltijdcheques, een eindejaarspremie, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, een laptop/GSM, een woon-werkvergoeding,… Meer ervaren accountants mogen ook rekenen op een bedrijfswagen

Bekijk onze interessante vacatures voor boekhouder/accountant en solliciteer vandaag nog

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.