Duurzame carrières zijn niet alleen voordelig voor de werknemer, ze zijn ook de motor van een goed draaiende economie en samenleving. Daar zijn experts het over eens. Maar wat is een duurzame carrière precies? En wat kan je zelf doen om een duurzame carrière uit te bouwen?

Een duurzame carrière?

Een duurzame carrière houdt in dat een werknemer zich kan aanpassen aan een veranderende arbeidsmarkt en kan blijven presteren op lange termijn. Zo helpt hij zijn werkgever en de overheid om competitief te blijven in een onvoorspelbare en snel veranderende realiteit.

Hoe bouw je een duurzame carrière uit?

Een duurzame carrière uitbouwen doe je door in te zetten op vijf componenten:

1. Creëer een vertrouwensband

Een omgeving waar je open kan communiceren en waar er vertrouwen is tussen werknemer en werkgever is een perfecte basis voor een duurzame carrière. Durf dus in dialoog te gaan met je manager, durf zaken aanhalen en maak je verwachtingen duidelijk. Doe dit wel altijd op een professionele manier en sta open voor feedback.

2. Werk aan je employability of inzetbaarheid

Jouw ‘employability’ betreft de mate waarin je bij je huidige werkgever kan ingezet worden, of de mate waarin je snel een nieuwe job kan vinden. Dat heeft enerzijds te maken met je attitude op het vlak van levenslang leren: ‘reskilling’ en ‘upskilling’, jezelf omscholen of bijscholen, is absoluut noodzakelijk als je een duurzame carrière wil uitbouwen. Onze arbeidsmarkt is immers volop in transitie.

Anderzijds is ook een groot aanpassingsvermogen of AQ onmisbaar als je op lange termijn wil meedraaien op de arbeidsmarkt. Hoe reageer je op onvoorziene omstandigheden? Denk je vooral in problemen of in oplossingen? En hoe creatief zijn die oplossingen dan? Wil je weten hoe het gesteld is met jouw AQ? Doe dan hier de test.

3. Goed presteren

Wie op lange termijn relevant wil blijven binnen de organisatie of op de arbeidsmarkt, moet natuurlijk goed presteren. Ook dat vereist skills en kennis die up to date zijn. Daarbij mogen zeker de soft skills niet vergeten worden, zoals leiderschap, communicatievaardigheden en doorzettingsvermogen. Een medewerker die soft en hard skills combineert, staat op het verlanglijstje van elke moderne werkgever.

4. Werk-privébalans

Vergis je niet. Een duurzame carrière uitbouwen betekent niet dat je enkel met het werk bezig bent. Alleen wie af en toe ontspant en tijd maakt voor familie en vrienden, kan immers op lange termijn goed blijven presteren op het werk. Duw dus zeker af en toe op de pauzeknop.

5. Gezondheid

Je fysieke en mentale gezondheid vormen de bouwstenen voor een duurzame en performante carrière. Alleen zo kan je om met de veeleisende werkomgeving van vandaag. Eet dus gezond en beweeg voldoende. Voorzie ook voldoende rustmomenten waarbij je je hoofd helemaal leeg kan maken.

Wie deze vier componenten kan waarmaken op lange termijn, is absoluut verzekerd van een duurzame carrière.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om weten dat een duurzame carrière uitbouwen niet alleen jouw verantwoordelijkheid is. De overheid en werkgevers moeten er het juiste kader voor creëren. Zij halen er immers ook voordeel uit: door het uitbouwen van duurzame carrières stijgt hun competitiviteit. Zo moet de overheid investeren in levenslang leren en ontwikkelingsmogelijkheden voor burgers. Ook het implementeren van wetgeving die werknemers beschermt, het opzetten van ondersteuningsmechanismen en het voorzien van een goede gezondheidszorg, zijn essentiële overheidstaken.

Ook werkgevers moeten hun medewerkers ontwikkelingskansen bieden, net als ondersteuning om met persoonlijke problemen om te gaan. Bovendien is het de taak van de werkgever om toe te zien op een gezonde werk-privébalans. Je leest er hier meer over.