Financiële en boekhoudkundige medewerkers moeten zich voortdurend aanpassen. Bij Robert Half pakken we ieder jaar uit met de Salarisgids, hét referentiepunt voor trends en loonschalen in onder andere finance en accounting. Daar komen de volgende 4 trends naar boven, ontwikkelingen waar jij als werkzoekende je voordeel mee kan doen.

Ontdek de Salarisgids

Personeel komt en gaat


Omwille van de toenemende automatisering in de sector zoeken bedrijven alsmaar meer sterke financespecialisten. Hun probleem: ze vinden te moeilijk sterke kandidaten, waardoor het steeds meer een komen en gaan is van werknemers. 76% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs denkt dat dit het komende jaar enkel zal toenemen. Aan jou dus om je goed te specialiseren en te profileren.

Dat opvallende personeelsverloop is trouwens vooral waarneembaar in financieel management.


Bedrijven doen er steeds langer over om iemand aan te werven


Het voortdurende komen en gaan van nieuwe medewerkers brengt ook met zich mee dat het eigenlijke aanwerven alsmaar langer duurt. Zo blijft 1 vacature op 10 langer dan 3 maanden open. Bij de helft van die in te vullen jobs duurt het zelfs langer dan een half jaar voor men iemand geschikt vindt.


Interim-jobs zijn in trek


Omdat het dus zo moeilijk blijkt om jobs in te vullen, maken steeds meer HR-afdelingen gebruik van interimmers. 6 op 10 CFO’s en financieel directeurs kiezen vandaag voor een interim-medewerker terwijl ze verder zoeken naar een permanente oplossing. Interim-jobs leiden dan ook steeds vaker naar een vast contract. Het kan dus zeker de moeite lonen om als interimmer te starten. 

Binnen interim zijn vooral mogelijkheden voor projectmanagers. Bedrijven staan open voor interim-managers omdat het een snelle oplossing is en je kennis en ervaring vanuit andere bedrijven en sectoren meebrengt, wat de hele afdeling ten goede komt.


Digitale transformatie? Geen probleem


De laatste jaren ondergaat de sector een ware digitale transformatie. 90% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs - die zo ver mogelijk in de toekomst moeten proberen te kijken om zich optimaal voor te bereiden - zijn er gerust in dat ze hun teams perfect kunnen voorbereiden en opleiden. Vraag bij een sollicitatie zeker naar opleidingsbudgetten.

 

Benieuwd naar het gemiddelde loon van een boekhouder en accountant?

Naar de Salarisgids