Geschatte leestijd: 4 minuten

De talentenpool in de Belgische arbeidsmarkt is heel beperkt, waardoor de war for talent steviger woedt dan ooit..Toptalent is en blijft namelijk een onderscheidende factor om mooie resultaten te boeken. Uit de Robert Half Salarisgids blijkt dat het salaris een van de doorslaggevende factoren is om boekhoudkundige en financiële profielen aan te trekken.

Ontdek meteen de gemiddelde lonen

Welke jobprofielen leveren het mooiste loon op?

  1. Finance & accounting
  2. Administratieve ondersteuning
  3. IT

Loon cruciaal bij jobkeuzes

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, kies je op basis van een aantal criteria:

  • De sector
  • de grootte van het bedrijf
  • de bedrijfscultuur
  • het evenwicht tussen werk en privé
  • het woon-werkverkeer

Het zijn allemaal redenen om ergens wel of niet aan de slag te gaan. 

Potentiële medewerkers beschouwen het loon nog altijd als dé doorslaggevende factor. Uit onze Salarisgids blijkt dat 3 op de 10 Belgen loon het belangrijkste aspect vinden aan hun job. 

En daarnaast is er natuurlijk ook het verloningspakket. Dat is samengesteld uit een aantal onderdelen zoals extralegale voordelen (waarvan maaltijdcheques en flexibele werkuren het populairst zijn), bonussen en eventueel aandelen of winstdeling. De jonge generatie starters vindt een goed voordeelpakket belangrijker. Oudere werknemers geven prioriteit aan het loon.

In een competitieve markt zijn bedrijven zich er dan ook van bewust dat loonsverhogingen op basis van individuele prestaties het verschil kunnen maken om hun topperformers aan het bedrijf te binden. Daarnaast beseffen ze dat het ook belangrijk is een solide bedrijfsverhaal naar buiten te brengen.

 

Bestbetaalde jobs?

Maar welke jobprofielen leveren nu het beste loon op? Dat antwoord vinden we in de Robert Half Salarisgids.

De best betalende sectoren in België zijn de chemie, farmaceutica, energie en milieu en bank en verzekeringen

 

Finance & accounting

Het is logisch dat CFO’s, andere financieel managers zich in een andere looncategorie bevinden. Daarom hebben we voor hen een aparte top 5:

  1. CFO/VP Finance
  2. Finance Director
  3. Controlling Manager/Group Controller
  4. Treasury Director
  5. Internal Audit/Control Director

 

Hen buiten beschouwing gelaten, zijn dit de bestbetaalde jobprofielen in finance:

  1. Consolidation Specialist
  2. Business Controller
  3. Cost / Plant Controller
  4. Corporate Finance Analyst
  5. Controller

 

Meer dan 6 op de 10 CFO’s vindt moeilijk gepast personeel. Vooral operationeel boekhoudkundige profielen zijn schaars. Daarom zijn bedrijven geneigd de lonen wat te verhogen. Starterslonen zijn de laatste maanden dan ook aanzienlijk verhoogd. 

Ontdek in de Salaridsgids ook de meest gevraagde profielen in finance & accounting.

 

Administratieve ondersteuning

Wat administratieve ondersteuning betreft, doen HR-functies het erg goed qua loon. Dit is de top 10:

  1. HR Officer/HR Generalist
  2. Personal Assistant/Executive Assistant
  3. Supply Chain Assistant/Officer
  4. Payroll Assistant/Officer
  5. Purchaser
  6. Office Manager
  7. Customer Service Agent
  8. Logistics Administrator
  9. Expeditor/Transport Planner
  10. Administrative Support (finance)

 

De moeilijkst te vinden kandidaten zijn zij die ervaring hebben met ERP- en payrollsystemen. Maar ook voor de verwerking van dossiers is steeds vaker systeemkennis nodig. Daarom zijn management support, hr/payroll support en logistics & purchasing support de moeilijkst in te vullen functies.

 

IT

In IT zijn dit de bestbetaalde managementfuncties:

  1. IT Director
  2. PMO Manager
  3. Application Manager
  4. IT Manager
  5. IT Project Manager

 

Van de overige functies zijn dit de profielen met de hoogste lonen:

  1. Network Engineer
  2. IT Business Analyst
  3. Business Intelligence Analyst
  4. Functional Analyst
  5. Systems Engineer

 

Een belangrijke evolutie in de IT-wereld is dat IT-medewerkers veel vaker moeten communiceren met de eindgebruiker. Een combinatie van hard en soft skills geven je dus altijd een voorsprong.

Ontdek in de Salarisgids de meestgevraagde technische vaardigheden.

 

Extralegale voordelen, incentives en extraatjes

Natuurlijk mag je je niet blindstaren op brutolonen. Hoe langer hoe vaker breiden bedrijven loonpakketten uit met extralegale voordelen. Jongere werknemers liggen daarbij steeds minder wakker van klassiekers als een hospitalisatieverzekering, groepsverzekering en maaltijdcheques. Veel belangrijker is vandaag een match met de bedrijfscultuur. De zogenaamde ‘klik’.

 

Flexibel werken = winnen

Flexibiliteit is het sleutelwoord. Flexibel werken via glijdende uren, flexibele vakantiedagen en werken vanop afstand, bijvoorbeeld. Maar ook flexibel verlonen wint aan populariteit. Denk aan een vooraf bepaald budget waarbinnen een werknemer voor specifieke extralegale voordelen kan kiezen. 6 op 10 werknemers van Robert Half kiezen op die manier al zelf de samenstelling van hun voordelen.

 

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Elk jaar stellen we een salarisgids op met daarin inzichten over jobtrends voor financiële, boekhoudkundige, administratieve en IT-profielen. In onze Salarisgids vind je de loonschalen voor al deze sectoren.

Ontdek de Salarisgids


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.