Of we nu 21 zijn of 41, de realiteit is dat we allemaal (met uitzondering van een select groepje) op een of ander moment een carrièreswitch overwogen hebben. Maar voor een nog dapperder groepje werden deze gedachten uiteindelijk in daden omgezet: deze mensen begonnen daadwerkelijk aan een nieuwe carrière. In sommige gevallen is dat gelukt, in andere gevallen niet echt. Maar voor je zo’n gewaagde stap zet, is het allicht de moeite waard om even de tijd te nemen om je carrière onder de loep te nemen.

Denk na over je ideale job

Probeer je de perfecte werkdag voor te stellen. Speelt minder papierwerk er een rol in, meer of minder ondersteuning of meer praktische activiteiten? Werk je op kantoor, buiten of, nog beter, thuis? Zet een ideaal scenario op papier en stel jezelf vervolgens de vraag of het gaat om toegevingen die in je huidige functie gerealiseerd kunnen worden.

Denk na over je vaardigheden

De eerste stap op weg naar een nieuwe carrière is het identificeren van alle vaardigheden die je kunt overdragen naar en toepassen op verschillende functies. Het kan onder meer gaan om organisatorische, sociale of onderzoeksvaardigheden, maar ook om algemenere dingen, zoals het bedenken van initiatieven of het leiden van projecten.

Denk na over wat je met je vaardigheden kunt doen

Het identificeren van over te dragen vaardigheden is één ding, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je, wanneer je een carrièreswitch overweegt, nadenkt over de manier waarop deze talenten in een functie kunnen passen. Wees realistisch over het soort functie waarnaar je zou kunnen overschakelen, en praat met mensen binnen de sector om er een idee van te krijgen of jij er zou passen.

Denk na over je interesses

De kans is groot dat je, wanneer je overweegt om van job te veranderen, op zoek gaat naar een functie die meer aansluit bij je interesses. Zorg er daarom voor dat, wanneer je je vaardigheden toepast op een mogelijke functie, het gaat om een functie waarvoor je je echt interesseert. Is verloning of de balans tussen werk- en privéleven je belangrijkste drijfveer? Ga dan na of deze verwachtingen voldoende worden ingelost bij een potentiële nieuwe job.

Denk na over waarden

Het lijkt misschien idealistisch, maar toch is het belangrijk om het volgende op te merken. Werkvaardigheden mogen dan wel eenvoudig over te dragen zijn van de ene functie naar de andere, maar dat kan van geen betekenis zijn als je in een moeilijke omgeving belandt waar geen plaats is voor je voormalige werkwaarden. Stel jezelf de vraag waarom je hier bent en waar je waarde aan hecht – als dit niet aansluit bij een bepaalde functie, laat die functie dan voor wat ze is. Bedrijfscultuur speelt nu eenmaal een grote rol.

Denk na over opnieuw beginnen

Tot slot, en dit is misschien wel het belangrijkste van allemaal, is het cruciaal dat mensen die van carrière (willen) veranderen inschatten welke impact een verandering zal hebben. Overgedragen vaardigheden worden misschien wel gewaardeerd, maar de kans is groot dat een nieuweling onderaan begint. Dat betekent een tragere loopbaanontwikkeling en doorgaans ook een lager salaris. Als een van deze overwegingen voor problemen zorgt, zou het kunnen dat je de verandering zal betreuren. Neem daarom wat tijd om erover na te denken.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.