5 goede carrière-voornemens voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar is synoniem met goede voornemens, zowel op privé als op professioneel gebied.

Als je in 2015 een nieuwe wending aan je carrière wil geven, moet je je afvragen wat je wil bereiken en waar je prioriteiten liggen.Aan de hand daarvan maak je een carrièreplan waarop je te allen tijde kan terugvallen. In dit artikel zetten we alvast 5 goede carrière-voornemens op een rijtje die je meteen in de praktijk kan toepassen.

1. Prioriteiten afbakenen

Wil je in 2015 een andere baan vinden of promotie maken? Dan moet je eerst en vooral weten waar je naartoe wil. Het heeft geen zin om lukraak te werk te gaan. Baken je prioriteiten af en stel duidelijke doelstellingen. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Meer verantwoordelijkheid
  • Hogere verloning
  • Andere sector of ander departement
  • Betere werk-privébalans

2. Een stappenplan opstellen

Het is ook belangrijk om realistische doelen voorop te stellen. Ambitie en motivatie tonen is een goede zaak, maar met onhaalbare doelstellingen maak je een slechte beurt bij je huidige of toekomstige werkgever. Wie zijn carrière een duwtje in de rug wil geven, doet er dan ook goed aan om stap voor stap te werk te gaan. Als je een zuiver operationele job uitoefent, is het weinig waarschijnlijk dat je meteen gepromoveerd wordt tot manager. Het is bijvoorbeeld wel een goed idee om meer verantwoordelijkheden te vragen en zo hoger op de carrièreladder te klimmen.

3. De koe bij de horens vatten

Heb je een duidelijk doel voor ogen en zijn je prioriteiten opgelijst? Dan is het tijd voor actie. Stap naar je manager en vraag om een functioneringsgesprek. Leg op een constructieve manier uit wat je plannen zijn en vraag om feedback. Blijken jullie verwachtingen al te ver uit elkaar te liggen? Dan loont het wellicht om de arbeidsmarkt af te schuimen en op zoek te gaan naar jobs die wél aan je verwachtingspatroon beantwoorden.

4. Nieuwe carrière? Smuk je cv op

Bij de zoektocht naar een nieuwe job is het zaak om jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Je cv is en blijft je visitekaartje. Zorg dat je opvalt en geef je curriculum een persoonlijke en creatieve toets mee. En vergeet zeker je LinkedIn-profiel niet. Rekruteerders gaan hoe langer hoe meer online een kijkje nemen vooraleer ze iemand uitnodigen.

5. Je netwerk uitbreiden

Een uitgebreid en kwalitatief netwerk is van goudwaarde bij carrièreplanning. Een groot deel van de jobs wordt namelijk ingevuld via contacten en kennissen. Maar een goed netwerk ontstaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet tijd en energie investeren om met de juiste mensen in contact te komen. De aanhouder wint!

Deze pagina delen