4 tips voor een hoger startsalaris

startsalaris

Na tal van gesprekken en tests heb je eindelijk de job beet. Maar dan rest je nog de laatste horde te nemen … namelijk die van de salarisonderhandeling. Hoe onderhandel je een hoog startsalaris bij je nieuwe werkgever? Deze tips zijn alvast je aandacht waard.

Download onze salarisgids

1.     Blijf altijd fair

Uiteraard wil je een salaris uit de brand slepen dat hoger ligt dan je huidige salaris. Maar blijf tijdens de onderhandelingen altijd fair. Doe geen onrealistisch voorstel, maar overleg samen met je nieuwe werkgever welk salaris toepasselijk is voor jouw functie en in jouw branche. Het is geen goed idee om als nieuwkomer meteen keihard te onderhandelen met je werkgever. Blijf vriendelijk, realistisch en professioneel, en hou daarbij jouw toekomst in het bedrijf voor ogen.

2.     Neem de tijd om je startsalaris te onderhandelen

Onderhandelen is best lastig, dus neem vooral de tijd om het op een slimme en doordachte manier te doen. Kom je er na het eerste gesprek nog niet uit? Geef dan niet meteen op, maar zeg dat je nog even bedenktijd wil over het door de werkgever aangeboden loon. De salarisonderhandeling hoeft helemaal niet in één gesprek afgerond te zijn.

3.     Kijk niet alleen naar het brutosalaris

Een gouden tip voor al wie met een hoog salaris wil starten bij een nieuwe werkgever: staar je niet blind op het brutobedrag dat ze je in de loop van de onderhandelingen voorstellen. Er valt namelijk ook op andere vlakken winst te behalen. Neem zeker ook de secundaire arbeidsvoorwaarden grondig onder de loep. Denk bijvoorbeeld aan vakantietoeslag, vakantiedagen, een bedrijfswagen, flexibele werktijden, thuiswerken, arbeidsduurverkorting, educatief verlof, bonussen, aanbrengpremie, ziektekostenverzekering en andere verzekeringen.

4.     Verdiep je in de markt en ga voor een marktconform loon

Als je gaat onderhandelen over je startsalaris, is het belangrijk om de markt te kennen én te weten wat het marktconform loon binnen jouw branche is. Het marktconform loon is het loon dat je (gemiddeld) krijgt voor een specifieke functie en in een specifieke branche. Wanneer je dat correct inschat, heb je ook meer informatie om op een goede en slimme manier te onderhandelen. De Salarisgids kan jou meer inzichten geven in marktconforme salarissen.

Download onze salarisgids

Deze pagina delen