Na tal van gesprekken en tests heb je je droomjob bijna beet. Je moet enkel nog de laatste horde nemen … namelijk die van de loononderhandeling. Hoe onderhandel je een hoog startloon of startsalaris bij je nieuwe werkgever? Deze tips zijn alvast je aandacht waard.

Ontdek de gemiddelde lonen per sector

1. Blijf altijd fair

Uiteraard wil je een loon uit de brand slepen dat hoger ligt dan je huidige loon. Maar blijf tijdens de onderhandelingen altijd fair. Doe geen onrealistisch voorstel, maar overleg samen met je nieuwe werkgever welk loon gepast is voor jouw functie en jouw branche.


Het is geen goed idee om als nieuwkomer meteen keihard te onderhandelen met je werkgever. Blijf vriendelijk, realistisch en professioneel, en hou daarbij jouw toekomst in het bedrijf voor ogen.

 

2. Neem de tijd om je startloon te onderhandelen

Onderhandelen is best lastig, dus neem vooral de tijd om het op een slimme en doordachte manier te doen. Kom je er na het eerste gesprek nog niet uit? Geef dan niet meteen op, maar zeg dat je nog even bedenktijd wil over het door de werkgever aangeboden loon. De loononderhandeling hoeft helemaal niet in één gesprek afgerond te zijn.

 

3. Kijk niet alleen naar het brutoloon

Een gouden tip voor al wie met een hoog loon wil starten bij een nieuwe werkgever: staar je niet blind op het brutobedrag dat ze je in de loop van de onderhandelingen voorstellen. Er valt namelijk ook op andere vlakken winst te behalen.

Neem zeker de secundaire arbeidsvoorwaarden grondig onder de loep. Denk bijvoorbeeld aan:

  • vakantietoeslag

  • vakantiedagen

  • bedrijfswagen

  • flexibele werktijden

  • thuiswerken

  • arbeidsduurverkorting

  • educatief verlof

  • bonussen

  • aanbrengpremie

  • ziektekostenverzekering en andere verzekeringen

 

4. Informeer je en ga voor een marktconform loon

Als je gaat onderhandelen over je startloon, is het belangrijk om de markt te kennen én te weten wat het marktconform loon binnen jouw branche is. Het marktconform loon is het loon dat je (gemiddeld) krijgt voor een specifieke functie en in een specifieke branche. Wanneer je dat correct inschat, heb je ook meer informatie om op een goede en slimme manier te onderhandelen.

Onze Salarisgids geeft je meer inzichten in marktconforme salarissen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids