Meerdere aanwervingen op C-niveau: een kant-en-klaar executive team aan boord halen

Geplaatst door Robert Half op 17/08/2023
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat als je als bedrijf een volledig executive team moet opbouwen of vervangen? Charlie Grubb, Managing Director bij Robert Half Executive Search, deelt zijn advies om in één keer een nieuwe groep leidinggevenden aan te werven – vooral wanneer raden van bestuur onder druk staan om snel de juiste mensen te vinden.

De combinatie van een pandemie en een recordhoge inflatie heeft voor een schokgolf gezorgd in de bedrijfswereld, waardoor heel wat leidinggevenden op hun tandvlees kwamen te zitten. De ongeziene disruptie stelde hun vaardigheden zwaar op de proef, zeker voor wie het gewoon was om in gunstigere economische omstandigheden te werken. Velen slaagden erin om de situatie te stabiliseren en hun bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen. Anderen besloten een nieuwe weg in te slaan en lieten een leemte achter in hun leidinggevende team.

Raden van bestuur staan in dat geval vaak onder druk om snel te reageren en nieuwe mensen aan te werven. Maar die leemte is ook een gelegenheid om de pauzeknop in te drukken en de balans op te maken. De raad van bestuur kan immers stilstaan bij de skills die verdwenen zijn, maar ook bij de vaardigheden die vandaag nodig zijn. Als dat oordeelkundig gebeurt, kan de aanwerving van meerdere leidinggevenden op C-niveau een positieve impact hebben op de toekomst, vooral wanneer het bedrijf een nieuwe koers vaart en nieuwe opportuniteiten aangrijpt.

Een nieuwe koers met nieuwe mensen

  1. Ga intern op zoek gaan naar leidinggevende talenten die tijdelijk een executive functie kunnen vervullen om ervaring op te doen voor een permanente rol. Zo krijgen ze de kans om zichzelf te bewijzen en voelen ze alvast aan hoe de onderlinge samenwerking en besluitvorming verloopt. Bestuursraden krijgen op die manier ook de kans om even op de rem te gaan staan en na te gaan welke skills ze echt nodig hebben, alvorens een definitief team op te zetten.
  2. Ga extern op zoek naar tijdelijke leidinggevenden en een partner om een team te helpen uitbouwen voor de toekomst. Ook hier geldt dat tijdelijke kandidaten de mogelijkheid bieden om de balans op te maken voor een frisse start. Een externe aanwervingspartner biedt meer inzicht in het proces, houdt rekening met de bedrijfskoers en de sector en gaat na welke skills nodig zijn om vandaag succes te boeken.
  3. Overweeg kandidaten uit andere sectoren. De opgedane kennis en ervaring in een bepaalde sector kan ook nuttig zijn om het hoofd te bieden aan de uitdagingen in een andere sector. Dat is vooral belangrijk voor bedrijven die een operationele transformatie ondergaan. Leidinggevenden met ervaring in herstructurering en verandering kunnen bijvoorbeeld hun elders opgedane kennis ook hier toepassen, en hetzelfde geldt voor kandidaten die vertrouwd zijn met de digitale evolutie. Leidinggevenden uit andere sectoren zorgen bovendien voor een frisse wind, brengen nieuwe skills mee en kunnen zelfs nieuwe samenwerkingen opleveren. 

De kracht van een team

Raden van bestuur staan vaak onder druk om snel nieuwe teams uit te bouwen of mensen te vervangen. Een combinatie van tijdelijke aanwervingen en een korte pauze kan echter heel nuttig zijn om de juiste oplossing op lange termijn uit te werken. De disruptie die gepaard gaat met het verlies van mensen en het uitbouwen van nieuwe leidinggevende teams, kan pijnlijk zijn, maar evengoed nieuw talent opleveren. Meerdere aanwervingen op C-niveau zijn altijd een deel van de oplossing, en zeker op de snel veranderende markt van vandaag.

Boardroom Navigator 2023

Benieuwd naar meer inzichten in prioriteiten, trends en uitdagingen voor executive commitees en private equity investeerders?

Download de Boardroom Navigator

Meer blogposts...