7 vrouwen om in 2021 in de gaten te houden

Geplaatst door Robert Half op 08/03/2021

Op internationale vrouwendag wordt over de hele wereld aandacht geschonken aan vrouwenrechten en de rol van de vrouw in de geschiedenis. De perfecte gelegenheid om enkele topvrouwen in de spotlight te zetten. Deze zeven vrouwen hou je maar beter in de gaten.

1. Kamala Harris

Tot enkele jaren geleden nog relatief onbekend als openbare aanklager en nadien senator, nu een van de machtigste vrouwen ter wereld als vicepresident van de Verenigde Staten. Ze is niet alleen de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS, maar ook de eerste Afro-Amerikaanse en Aziatisch-Amerikaanse. Sinds haar inauguratie op 20 januari staan de verwachtingen hoog gespannen. Experts voorspellen immers dat de vicepresident de komende jaren een heel actieve rol zal spelen in het beleid.

2. Sarah Gilbert

De naam Sarah Gilbert doet wellicht geen belletje rinkelen. Toch is het resultaat van haar werk bijna dagelijks in het nieuws. De Britse hoogleraar vaccinologie en medeoprichter van Vaccitech ontwikkelde namelijk het Oxford-AstraZeneca-vaccin. Met dat vaccin zullen de komende maanden miljoenen mensen worden ingeënt tegen het coronavirus.

3. Rani Rosius

De 20-jarige Rani Rosius is goed op weg om de Belgische sprintkoningin te worden. Afgelopen zomer werd ze Belgisch kampioene op de 100 meter, waarbij ze met 11”39 ook haar persoonlijk record verbrak. Enkel Kim Gevaert was in haar glorietijden nog sneller. Op hetzelfde BK werd ze ook derde op de 200 m. Ook dit jaar behaalde Rosius al een zege. Op de IFAM-atletiekmeeting in Gent was ze de snelste op de 60 meter. Het mag dus niet verbazen dat de nationale en internationale atletiekwereld dit jonge talent nauwgezet in de gaten houdt.

4. Jacinda Ardern

Jacinda Ardern werd op 26 oktober 2017 de jongste Nieuw-Zeelandse premier ooit. Dat ze ooit op het politieke toneel zou verschijnen, stond in de sterren geschreven. Op haar zeventiende al werd ze lid van de Labour-partij en ze werkte onder andere als politiek adviseur voor de Britse premier Tony Blair. Tijdens haar eerste legislatuur als premier maakte ze indruk door haar menselijke en doordachte aanpak na de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch. Zo riep ze op om de naam van de terrorist nooit te gebruiken in de media. In oktober 2020 werd ze herkozen, met het beste resultaat voor de Labour-partij in 50 jaar. Dat had ze onder andere te danken aan haar kordate en alom geprezen coronabeleid.

5. Hanan Challouki

De 28-jarige communicatiespecialiste Hanan Challouki lanceerde eind vorig jaar Inclusify, een bureau dat inzet op inclusieve communicatie bij bedrijven in binnen- en buitenland. Deze onderneemster pur sang is daarmee absoluut niet aan haar proefstuk toe. Nog voor ze afstudeerde aan de Universiteit Antwerpen richtte ze al mvslim.com op, een nieuwsplatform dat de stereotype beeldvorming rond de moslimgemeenschap moet doorprikken. Dat verkocht ze intussen aan een Londens bedrijf. Ook de leiding over haar succesvolle communicatiebureau Allyens droeg ze vorig jaar over, al blijft ze wel aandeelhouder. Zakenblad Forbes plaatste Challouki in 2018 terecht op de 30-onder-30-lijst in media en marketing. Onthoud dus zeker haar naam. We zullen de komende jaren nog veel van haar horen.

6. Amanda Gorman

Dé sensatie op de inauguratie van president Joe Biden? De 23-jarige dichteres Amanda Gorman. Met haar gedicht ‘The hill we climb’ liet ze niemand onberoerd. Ze maakte zoveel indruk dat ze als eerste dichteres ooit op de Super Bowl werd uitgenodigd. Haar optreden werd omschreven als het strafste moment van de avond. Dit jonge talent gaat onmiskenbaar een veelbelovende carrière tegemoet.

7. Caroline Pauwels

Caroline Pauwels werd in 2016 voor de eerste maal verkozen tot rector van de VUB. Ze was pas de tweede vrouwelijke rector, na historica Els Witte. Als professor in de communicatiewetenschappen en voormalig directeur van het onderzoekscentrum iMind-SMIT wilde ze de digitalisering binnen de VUB voortzetten en versnellen, maar ook hiërarchische muren slopen en de universiteit linken met het multiculturele Brussel. In 2019 kreeg ze het verdict van maag- en slokdarmkanker, waarvoor ze nog steeds in behandeling is. Toch bleef ze niet bij de pakken zitten. In 2020 was ze de enige kandidaat voor de rectorverkiezingen en volgde ze dus zichzelf op. In haar tweede termijn wil ze voor de universiteit de focus leggen op radicaal humanistisch, duurzaam en digitaal. Ze zal daarbij haar handen vol hebben met het opzetten van een vereenvoudigde administratie en good governance, en het stimuleren van verantwoordelijk en ondernemend leiderschap.

Inschrijving nieuwsbrief

Gelieve uw Voornaam in te vullen.
Gelieve uw Email in te vullen.

Duid aan welke informatie voor u het meest relevant is:*

Selecteer minimaal één optie.

Alle verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt en welkom.

Meer blogposts...