Belgen staan op nummer 5 in de EU voor wat betreft jobtevredenheid

Sun, 07/26/2015

Eurostat rapport “Quality of life in Europe”

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), heeft zijn eerste rapport over de levenskwaliteit in de 28 lidstaten gepubliceerd. Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de algehele levenstevredenheid is de job. België scoort zeer hoog in deze categorie, alsook voor wat betreft de tevredenheid van tijdelijke werknemers en zelfs in de categorie over de reistijd voor woon-werkverkeer. Marianne Thyssen, de Belgische Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, is blij met dit rapport en onderstreept dat het welzijn vooral wordt beïnvloed door de mogelijkheid om een hoogwaardig beroep uit te voeren, een voldoende hoog inkomen en een goede opleiding. Het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half geeft meer uitleg over deze resultaten.

Belgen zijn tevreden over hun baan

België staat als vijfde op de lijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10 terwijl het Europees gemiddeld 7,1 is. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5% van de Belgen geeft aan niet zo tevreden te zijn over hun baan, terwijl 68,5% redelijk tevreden is en bijna een kwart (23,0 %) zeer tevreden is.

Een onafhankelijke studie onder 300 administratieve werknemers van het gespecialiseerd rekruteringsbedrijf Robert Half heeft reeds aangetoond dat 74% van de Belgische administratieve werknemers tevreden is over hun werk.

Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux: “Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans zowel productiever als gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf. 15% van de ondervraagde werknemers denkt bovendien dat een tevreden werknemer de neiging heeft om meer te doen dan wat van hem of haar gevraagd wordt.”

Tijdelijke werknemers even tevreden over hun job

In Europa hebben 13,7% van de werknemers een tijdelijk contract. Deze tijdelijke contracten gaan hand in hand met hetzelfde niveau van jobtevredenheid als vaste functies. In België werkt bijna 8% van de werknemers met een tijdelijk contract en daarvan is 92% tevreden over zijn of haar baan. Deze situatie is nog opvallender bij onze Nederlandse buren en in Finland waar bijna 20% van de werknemers een tijdelijk contract heeft en minder dan 5% niet tevreden is over zijn of haar baan.

Een recente studie van Robert Half onder 200 Belgische HR-managers liet eveneens zien dat 78% van de HR-managers van mening is dat de traditionele werkplek de komende vijf jaar zal veranderen doordat tijdelijke en interim-professionals een grotere rol gaan spelen naast de vaste medewerkers.

Frédérique Bruggeman: “De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren duidelijk veranderd. Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op tijdelijke medewerkers, niet alleen om extra taken op te vangen, maar ook om aan specifieke projecten te werken en om sleutelposities binnen het bedrijf in te vullen. Als gevolg daarvan is het imago van tijdelijk werk beduidend veranderd: het wordt niet alleen door de bedrijven maar ook door de tijdelijke werkkrachten in toenemende mate gewaardeerd. Bedrijven staan steeds meer open voor deze flexibele benadering die vast en tijdelijk personeelsbestand combineert. Kandidaten van hun kant beschouwen tijdelijk werk ook steeds meer als een aantrekkelijke carrièrekans.”

Toch weinig ergernis over het woon-werkverkeer

Tot slot, hoewel België bekendstaat om de ergste verkeersfiles van Europa, staat ons land op de zevende plaats in de Europese lijst van landen waarvan de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10 dat net boven het Europees gemiddelde van 7,4 ligt.

Volgens een studie van Robert Half onder 300 Belgische administratieve werknemers, is slechts 22% van hen ontevreden over de reistijd die ze aan hun woon-werkverkeer besteden.

Frédérique Bruggeman: “Belgische bedrijven houden rekening met deze situatie en stellen in grote mate alternatieven voor om frustraties over lange reistijden bij woon-werkverkeer te vermijden. Flexibele werktijden en telewerken zijn dan ook veel voorkomende opties volgens 44% en 24% van de werknemers. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers maar ook voor een betere productiviteit.”

 

Het volledige rapport “Quality of life in Europe”is online terug te vinden op:

http://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-05-14-073

Document: Persbericht Robert Half - Quality of Life rapport - Belgen staan op nummer 5 in de EU voor wat betreft jobtevredenheid

Share This Page