Zijn extralegale voordelen wel échte voordelen?

extralegale voordelen

Maaltijdcheques, een pensioenplan, een bedrijfsgsm en -laptop of een bedrijfswagen met tankkaart: elke onderneming maakt gebruik van extralegale voordelen om zijn medewerkers te verlonen. In sommige gevallen bieden bedrijven zelfs alle mogelijke voordelen aan. Werknemers zien er geen graten in en gaan er gretig op in. Maar zijn extralegale voordelen wel echt voordelig of zitten er addertjes onder het gras?

Wat zijn de aandachtspunten? 

Extralegale voordelen vind je in allerlei varianten. Bedrijven gebruiken ze zelfs in jobadvertenties om potentiële kandidaten te verleiden. Er zijn evenwel voorwaarden aan verbonden waaraan je als werknemer in eerste instantie niet meteen denkt. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Maaltijdcheques: je krijgt er één per gewerkte dag (dus niet als je ziek bent of vakantie hebt). Bovendien betaal je als werknemer een bijdrage van minstens 1,09 euro.
  • Voor een bedrijfswagen voorzien heel wat bedrijven een werknemersbijdrage voor het privégebruik. Bovendien is de CO2-uitstoot een belangrijke factor. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer het je kost.
  • Als je ook privégesprekken met je bedrijfsgsm hebt, is er een loonvoordeel en moet je daarop een RSZ-bijdrage betalen. Daardoor daalt je netto-loon. Hetzelfde geldt voor een internetabonnement voor bij je thuis.
  • Ecocheques geven je een koopkrachtboost, maar – zoals de naam zelf zegt – kun je er alleen duurzame producten (zoals spaarlampen of een energiezuinige vaatwasmachine) mee kopen. Hou dus de vervaldatum in het oog en voorkom dat ze voorgoed in een lade verdwijnen.

Welke voordelen mag je niet afslaan? 

Een divers verloningspakket met extralegale voordelen is een realiteit in België. De meeste bedrijven maken er gebruik van om de hoge loonkosten in ons land te omzeilen. Als werknemer kun je bijna niet anders dan erin mee te gaan. En sommige extralegale voordelen zijn ook echt interessant. Het is zaak om bij je loononderhandelingen alert te zijn en alle pro’s en contra’s tegenover elkaar af te wegen. Er is zeker onderhandelingsruimte en als je valabele argumenten kunt voorleggen, zal je toekomstige werkgever bereid zijn om toegevingen te doen.   

De gevolgen voor je pensioen?

Extralegale voordelen vormen dikwijls een aanzienlijk deel van het loon. En dat gaat ten koste van het brutoloon, wat op z’n beurt een impact heeft op je pensioen. Dat wordt namelijk berekend op basis van je brutoloon en extralegale voordelen worden niet in aanmerking genomen. Een gsm, bedrijfswagen, een laptop en een internetabonnement zijn interessant voor wie aan het werk is. Maar hou er rekening mee dat het een impact heeft op je wettelijke pensioen.   

Tip: Sommige bedrijven voorzien een pensioenplan waarmee je een appeltje voor de dorst kunt opbouwen. Zeker het overwegen waard voor wie heel wat extralegale voordelen en een lager brutoloon heeft.

De eindejaarsbonus als buitenbeentje

Heb je goed werk verricht gedurende het jaar en zijn de vooropgestelde doelstellingen bereikt? Dan is de kans groot dat je beloond wordt in de vorm van een bonus of eindejaarspremie. Het is een mooie geste van je werkgever en erg aanlokkelijk, maar hou er rekening mee dat een bonus als brutoloon wordt uitgekeerd en de fiscus dus een graantje meepikt.
 

Download onze Salarisgids

Tags: salaris

Share This Page