Wanneer veranderen van job? Vijf onmiskenbare signalen

changer d’emploi

Heb je het gevoel dat je bent uitgekeken op je baan, maar kun je er niet de vinger op leggen? Wij zetten vijf markante signalen op een rijtje die je niet mag negeren. In dat geval is veranderen van job zeker een optie, ook al is het een grote stap. In sommige gevallen is een nieuwe carrièrewending nu eenmaal nodig om weer arbeidsvreugde te vinden. 

Bekijk onze vacatures

1. Intellectuele luiheid

​Neemt de interesse in je job af en werk je grotendeels op automatisch piloot? Dan is er sprake van intellectuele luiheid. Je hebt geen zin meer om je in zaken te verdiepen en doet enkel nog het hoogst nodige. Intellectuele luiheid is een duidelijk signaal dat je niet naast je mag neerleggen. Tijd om te bezinnen en te bekijken of je je heil niet beter bij een andere werkgever zoekt. 

2. Te veel werkstress

Stress is nodig om te presteren. Maar te veel stress is nefast voor de werkvreugde. Als werkstress chronisch wordt, kan het zelfs leiden tot een burn-out. Stress op het werk is dikwijls het gevolg van een overvolle agenda, een inefficiënte organisatie of een conflict. Je doet er goed aan om de lont tijdig uit het kruitvat te halen. Veranderen van job kan soelaas bieden, maar je kunt stress ook op een andere manier aanpakken. De dialoog met je baas en collega’s aangaan, is altijd een goede eerste stap. 

3. Futloos en vermoeid

Als je dikwijls futloos aan de werkweek begint, zou het wel eens kunnen dat je je baan stilaan beu raakt. Je telt de dagen af naar het weekend en je professionele motivatie is ver te zoeken. Tijdens de werkdag slaat de verveling toe en je wordt voortdurend afgeleid door honderd en een zaken. Tijd om je werkdip aan te pakken en te overwegen om andere oorden op te zoeken.

4. Lichamelijke klachten

Als je je baan beu bent, ondervind je dat soms ook aan den lijve. Fysieke klachten komen veel voor en zijn een concreet signaal dat je – zeker als ze chronisch worden – niet mag negeren. Dit zijn veel voorkomende lichamelijke klachten:

  • hoofdpijn en migraine
  • spier- en rugpijn
  • maagklachten (ten gevolge van stress)

5. Meningsverschillen stapelen zich op 

Heb je de laatste tijd heel wat meningsverschillen met je baas of met collega’s? Het is een teken aan de wand. Als je het conflict te veel opzoekt, is de kans groot dat je je niet goed meer in je vel voelt en je je aan te veel zaken begint te storen. Bovendien zal het je leidinggevende niet ontgaan. Tijd dus om de situatie te ontmijnen en de conflicten op de werkvloer vaarwel te zeggen.

Jobmoeheid hoeft niet per se een negatief verhaal te zijn. Je kunt het ook aangrijpen om een nieuwe start te nemen en een baan te zoeken die beter bij je past. Dankzij een carrièreswitch begin je vol enthousiasme aan een nieuw professioneel hoofdstuk. Op die manier ervaar je opnieuw arbeidsvreugde en voel je je opperbest in je vel. 

Bekijk onze vacatures

Share This Page